0
Fotocredits: 'Nutri-Score', Annika de Jong voor FL Media

FlashFoodwatch klaar met wachten op Nutri-Score

Foodwatch is het zat. Vijftien jaar gelobby en talloze 'lachwekkende' eigen initiatieven vanuit de voedselindustrie gingen er aan vooraf, maar nu is er met Nutri-Score eindelijk "een serieuze kans dat Nederland en de EU een onafhankelijk wetenschappelijk ontwikkeld voedselkeuzelogo verplicht gaan stellen", aldus foodwatch. De hoogste tijd, vindt de zelfbenoemde voedselwaakhond, die geen dag langer wil wachten met de 3,5 jaar geleden al toegezegde invoering.

Tegenstanders van Nutri-Score willen het logo eerst nog verder verbeteren om het te laten aansluiten op de Nederlandse voedingsrichtlijnen voor het ingevoerd wordt. Maar het systeem is al klaar voor gebruik, vindt foodwatch. Het voedselkeuzelogo is bovendien altijd al bedoeld als een 'levend logo'. Met voortschrijdende inzichten kan het algoritme worden aangepast.

Het maatschappelijke debat moet gaan over wat er allemaal wél goed werkt met Nutri-Score, in plaats van "heel veel focus te leggen op het veel kleinere deel dat wellicht nog kan verbeteren aan het logo," benadrukt foodwatch. En is Nutri-Score nog abracadabra in plaats van ABCDE? Dan heeft de voedselwaakhond een handige factsheet opgesteld.

Foodwatch - Nutri-Score is onze beste kans op een lobbyvrij voedselkeuzelogo, 23 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.