0
Fotocredits: 'Statiegeld', Annika de Jong voor FL Media

Flash Dagelijkse KostFlink veel statiegeldmachines erbij, is het plan

Om het inzameldoel van 90% van alle plastic flesjes in 2026 wél te kunnen halen, zijn honderden extra statiegeldmachines nodig. Deze zomer kreeg het Afvalfonds Verpakkingen een fikse tik op de vingers van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) omdat te weinig verkochte plastic flessen en flesjes worden ingezameld. Niet het wettelijk vastgelegde inzameldoel van 90%, maar slechts 68% van de verkochte plastic flessen en flesjes komt nu terug voor recycling.

Een verbeterplan moet daar verandering in brengen: veel meer statiegeldinleverpunten.

Op dit moment zijn er ongeveer 5.000 machines, vooral in supermarkten. Bij supermarkten moeten er nog eens 800 extra komen, plus 1.800 op andere plekken waar je flesjes kunt kopen, zoals luchthavens, bioscopen en festivals. Ook moeten er 2.800 extra ‘handmatige inleverpunten’ komen. Denk bijvoorbeeld aan 'doneerbakken' bij sportclubs met van die kleverige flesjes.

De andere pijlers van het verbeterplan zijn uitbreiden van het statiegeldsysteem (nu zit er geen statiegeld op 16% van de plastic flessen, zoals bijvoorbeeld verpakkingen voor sap) en 'meer campagnes om het consumentengedrag te veranderen', aldus het FD.

Het plan vraagt een eenmalige investering van €98 tot €245 miljoen, plus jaarlijkse extra kosten van €28 tot €46 miljoen. Dat is nog zonder de investeringen die supermarkten zullen moeten doen voor de aanschaf van de extra machines. De komende weken gaat de ILT dit nieuwe plan bestuderen.

Het Financieele Dagblad - Afvalfonds wil honderden extra statiegeldmachines plaatsen, 5 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.