0
Fotocredits: 'Vleesvervangers bij AH', ProVeg Nederland

Flash Voedselketen‘Verbijsterde’ academici: FAO negeert vleesvervangers

Een aantal Westerse academici, waaronder onderzoekers van de Universiteit van Leiden, levert zware kritiek op de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) In een recent gepubliceerde routekaart waarmee de organisatie de klimaatcrisis én honger in de wereld wil aanpakken, blijven vleesvervangers buiten beeld. Dat vinden de critici "verbijsterend".

De FAO routekaart werd gepresenteerd tijdens de Cop28-klimaattop van afgelopen december. Het plan bestaat uit 120 acties. Geen daarvan omvat het advies om vlees- en zuivelconsumptie in welvarende landen te verminderen. De FAO erkent dat diëten "absoluut moeten veranderen voor menselijke en planetaire gezondheid", maar laat vlees- en zuivelvervangers links liggen. In plaats daarvan pleit de organisatie voor intensivering van de veehouderij om de milieu- en klimaatimpact daarvan te beperken. Dat doet ze al sinds 2022.

De critici vinden dat de FAO doet alsof ze een expert is en zich baseert op expert-oordelen. Maar de organisatie onderbouwt haar adviezen niet transparant. Ook zou de FAO onterecht geringschattend doen over de voedingswaarde van op planten gebaseerde vervangers van traditionele dierlijke producten.

De kritiek kan volgens de Britse krant The Guardian niet los worden gezien van andere beschuldigingen aan het adres van de FAO-leiding. Voormalige functionarissen beweerden dat ze werden gecensureerd en ondermijnd toen ze de nadruk legden op hoe methaan van rundvee een belangrijke bijdrage levert aan de opwarming van de aarde. Met dierlijke landbouw die 12%-20% van de totale wereldwijde broeikasgasemissies uitmaakt en 83% van het landbouwland gebruikt voor slechts 18% van de calorieën, is de urgentie voor een verschuiving in voedselproductie en consumptiepatronen duidelijk. Intensivering moet echter meer gezien worden op het gebied van kippen en varkens.

Opvallend: vandaag brengen we ook het nieuws dat vleesvervangers evenmin voorkomen in het jongste Duitse voedingsadvies.

The Guardian - ?Bewildering? to omit meat-eating reduction from UN climate plan, 20 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.