5
Fotocredits: Eieren, Serita.V

Flash VoedselketenEten we straks een gevaccineerd ei?

Vogelgriep is een groot probleem voor de pluimveehouderij. Bij uitbraken moeten met grote regelmaat miljoenen dieren worden gedood en vernietigd. Dat is zowel ethisch als economisch onaanvaardbaar. Inmiddels heeft het vogelgriepvirus niet alleen wilde vogels, maar ook hun predatoren, zoals ijsberen op de Noordpool bereikt. De ziekte heeft zich verankerd in de natuurlijke omgeving van wilde dieren.

De griep is net als bij mensen te bestrijden met vaccins. Succes is niet gegarandeerd, maar de entingen verminderen de kans op grootschalige uitbraken.

In september 2023 startte in Nederland een eerste proef met vaccins. De eieren en het vlees van de gevaccineerde dieren moeten worden vernietigd. Het gebruikte vaccin mag vanwege nog ontbrekende goedkeuringen van het vaccin en de toelating daarvan voor gebruik bij producten die in de voedselketen terecht komen nog niet worden geconsumeerd. Het ministerie van LNV draagt de kosten.

Nu start een tweede proef met vogelgriepvaccinaties bij legbedrijven die zich alleen op de Nederlandse markt richten. De 'gevaccineerde' eieren van deze pilot zullen wel op de Nederlandse markt mogen verschijnen, aldus Boerderij. Voor onze eigen markt kan Den Haag toelatingen verzorgen. Voor producten uit de eerste proef is Nederland afhankelijk van met name Duitse toelatingsbeleid.

De handel in eieren en vlees van gevaccineerde eieren en vlees is een flink 'dingetje'. In de EU is nog geen regelgeving. Landen buiten de EU stellen hun eigen eisen. Wetenschappelijk onderzoek en proefresultaten zijn cruciaal voor derde landen. Het ministerie van LNV overweegt grootschalige vaccinatie pas als veiligheid en effectiviteit bewezen zijn.

Boerderij - Eieren vaccinatiepilot afgezet in Nederland - Boerderij, 1 feb 2024
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Saskia Ehrhardt
Saskia Ehrhardt Gezondheid
 • #5
 • 4 feb '24
 • 13:57

"Het LNV overweegt grootschalige vaccinatie pas als veiligheid en effectiviteit bewezen zijn".
Goh. Zouden ze dan tóch iets geleerd hebben van de afgelopen drie jaar? Heel bijzonder, dat veiligheid en effectiviteit nu ineens wèl bewezen moeten worden voordat er grootschalig gevaccineerd kan worden... Maar wel een héél goed idee natuurlijk, en zo heerlijk logisch ook.

Saskia Ehrhardt
Saskia Ehrhardt Gezondheid
 • #4
 • 4 feb '24
 • 13:52

#1 "een niet goedgekeurd ondeugdelijk experimenteel mRNA vaccin"...
Wat fijn hè, Theo, dat de waarheid eindelijk weer gezegd mag worden!!! :-D
Overigens klaag ik wel degelijk over mRNA vaccins in dieren maar het klopt, dat je dat niet gehoord hebt want daarvoor zit ik te ver weg.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
 • #3
 • 2 feb '24
 • 8:22

Dat er allerlei wilde vogels en andere dieren door een in de intensieve vogelteelt (kippen) opgepimpt virus ten gronde gaan, doet er kennelijk niet meer toe.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #2
 • 1 feb '24
 • 21:12

"Vogelgriep is een groot probleem voor de pluimveehouderij."
Q-koorts: "Het imago van de geitenhouderij lijkt belangrijker dan de volksgezondheid."

Als ik in de NRC lees wat ons mogelijk te wachten staat, dan vindt ik vogelgriep vooral een groot probleem voor de volksgezondheid.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #1
 • 1 feb '24
 • 14:40

Gevaccineerd ei, net zo makkelijk, waarom niet? Doet de kassa’s nog vaker rinkelen. Kuikens worden op dag 1 al massaal gevaccineerd tegen de ziekte van Marek, komt allemaal in de eieren terecht. Varkens, koeien krijgen er hun hele leven van langs; vlees en zuivel met een extraatje.

Bovendien heeft 83% zich niet de afgelopen 3 jaar blijmoedig blootgesteld aan een niet goedgekeurd ondeugdelijk experimenteel mRNA vaccin? En dat ook nog keer op keer tot op dit moment laten herhalen. Dan nou niet opeens bang worden voor een prikei. De nieuwe generatie vaccins voor dieren zijn steeds vaker ook mRNA vaccins. Hoor er niemand over klagen.

Historisch gezien heeft vogelgriep nooit een bedreiging gevormd voor de mensheid — dat is totdat de ‘wetenschap’ ermee begon te knutselen en een hybride creëerde met pandemisch potentieel voor mensen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.