3
Fotocredits: Margaret's first cheese, Those Vegan Cowboys

FlashEerste kaas van stalen ‘koe’ Vegan Cowboys

Zonder koe een kaasje maken, het is de Nederlands-Gentse start-up Those Vegan Cowboys gelukt. Het bedrijf is opgericht door Jaap Korteweg en Niko Koffeman, die eerder De Vegetarische Slager hebben opgericht, met succes verkochten aan Unilever en met het verdiende geld nu zuivel zonder koe proberen te maken.

De cowboys zonder koe zijn erin geslaagd om caseïne te maken, met dank aan hun ‘stalen koe’ met de koosnaam Margaret, een machine. Caseïne is het unieke eiwit dat kaas elastisch maakt. De 'koe' produceert het eiwit door middel van fermentatie.

Het kaasje is een beginnetje om te laten zien dat het principe werkt. De volgende stap is om er door rijping Gouda of Camembert van te maken.

Proeven van het kaasje mag nog niet van de wetgever, omdat de makers daar geen vergunning voor hebben. Korteweg hoopt dat ze in de loop van volgend jaar de eerste smaaktest kunnen organiseren. Over drie á vier jaar denkt Korteweg met zijn kaas de markt op te kunnen.

De Tijd - 403 Blocked , 20 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #3
  • 22 dec '22
  • 20:59

Goede marketing dat is Korteweg wel gewoon.

Echter, eerste zijn ze niet, volgend jaar Januari komt de Bel Groep ism het Amerikaanse Perfect Day op de markt met eenzelfde product (Amerika)

Waar men even creatief overheen stapt is het feit dat het gemaakt wordt met GMO, toelating kan dus een potentieel ding worden. Hoeft geen groot probleem te zijn, mits goed bijgehouden (ook bij reguliere kaas worden enzymen (ipv stremsel) obv eenzelfde manier gemaakt).
Ook is het nog niet gelukt obv gras. De bioreactoren worden nog gewoon gevoed met een nutrientenmix (suikers, aminozuren, pH regulatie ed).
Dit is een proof-of-concept.

Maw marketing ookwel “male bovine fecal matter” en geen nieuws

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #2
  • 22 dec '22
  • 8:31

#1 Alleen jammer dat ze een omgekeerde waxinelichtje ter illustratie gebruikt hebben.

Coen Hubers
Coen Hubers Food- en agri-economie
  • #1
  • 21 dec '22
  • 22:24

Eerste marketing is een betere kop.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.