Genetische modificatie is nagenoeg zo oud als de akkerbouw. Ik was, op een van mijn vele reizen, in Frankrijk, waar ik een Romeinse nederzetting bezocht. Ze hadden daar de groente- en kruidentuin in ere hersteld en de gids vertelde dat men toen al veel bezig was met het telen van bepaalde eigenschappen. Dat heeft natuurlijk zijn tijd nodig, maar levert wel iets op.
Men doet het tegenwoordig voorkomen dat die tijd er niet meer is en dat alles vooral snel moet gaan. Dit past in exact dezelfde marketingstrategie als de kant-en-klare maaltijden van AH. Iets wat hun verkenners in de Vervelende Staten zagen. Eerst via Allerhande de klanten wijsmaken dat alles snel moet, omdat ze amper tijd hebben, om daar vervolgens een hele reeks onsmakelijke en ongezonde (da's natuurlijk discutabel) winstpakkers (zij zijn de pakkers) op de markt te slingeren.
Ik ben wellicht wat pessimistisch, maar zie dit soort ontwikkelingen al decennia lang zich aandienen en het lijkt erop dat veel mensen dit als een voorbeeld van vooruitgang zien. Er wordt de nadruk op gelegd dat dit een noodzakelijke ontwikkeling is. Deels klopt dit, voor de Unilevers en WUR's van de wereld is dit van levensbelang, echter hebben deze bedrijven een ander doel voor ogen dan het simpelweg "voeden van de wereld", wat natuurlijk wel hun 'purpose' is die in hun 'mission' staat.
De Gates, WEF. Soros, etc. doen hier helemaal niets aan.