23
Fotocredits: 'Biggen', Isfugl

Flash VoedselketenEerste CRISPR-Cas vlees komt van varkens

In de toekomst kunnen de spekjes of de achterham die je eet afkomstig zijn van varkens met aangepaste genen. Als het aan het Amerikaanse bedrijf Genus ligt tenminste. Het bedrijf heeft honderden CRISPR-bewerkte varkens gecreëerd die immuun zijn tegen de zieke Porcine reproductive and respiratory syndrome (PRRS). Dat is een virusziekte die veroorzaakt wordt door het PRRS-virus en voornamelijk wordt verspreid via direct contact met besmette varkens. Dieren die er last van hebben verwerpen hun biggen, hebben vroeggeboortes en een hoge biggensterfte. Ook treden longontstekingen en sterfte bij gespeende biggen en vleesvarkens op.

Het bedrijf hoopt begin 2025 groen licht te krijgen van de Amerikaanse instanties voor de verkoop van het varkensvlees. Genus zou hiermee het eerste bedrijf zijn dat gemodificeerd vlees op de markt brengt. Het bedrijf is ook bezig met de aanvraag voor de verkoop op belangrijke exportmarkten voor Amerikaans varkensvlees.

Het bedrijf heeft met de Crispr-Cas technologie het DNA dat codeert voor een eiwit waar het PRRS virus zich aan bindt, weten te verwijderen. Dat maakt de biggen immuun tegen het virus. Dit ging niet helemaal voorspelbaar. Ongeveer een vijfde van de biggen die Genus creëerde had de juiste wijziging en die wijziging was soms alleen in sommige cellen in het lichaam aanwezig, niet in alle. Verdere extra fokrondes waren nodig om dieren te creëren met gewenste verandering in beide kopieën van het gen.

Dierenwelzijnsorganisaties zijn kritisch met genetische modificatie. Zij zien liever dat de industrie de leefomstandigheden in de stal aanpast. Als dieren dicht op elkaar blijven staan, blijven ziekteverwekkers zich verspreiden en ontwikkelen. Zo blijft genetische modificatie steeds nodig.

NewScientist - First gene-edited meat will come from disease-proof CRISPR pigs, 28 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #23
  • 1 mrt '24
  • 21:45

Genetische modificatie is nagenoeg zo oud als de akkerbouw. Ik was, op een van mijn vele reizen, in Frankrijk, waar ik een Romeinse nederzetting bezocht. Ze hadden daar de groente- en kruidentuin in ere hersteld en de gids vertelde dat men toen al veel bezig was met het telen van bepaalde eigenschappen. Dat heeft natuurlijk zijn tijd nodig, maar levert wel iets op.

Men doet het tegenwoordig voorkomen dat die tijd er niet meer is en dat alles vooral snel moet gaan. Dit past in exact dezelfde marketingstrategie als de kant-en-klare maaltijden van AH. Iets wat hun verkenners in de Vervelende Staten zagen. Eerst via Allerhande de klanten wijsmaken dat alles snel moet, omdat ze amper tijd hebben, om daar vervolgens een hele reeks onsmakelijke en ongezonde (da's natuurlijk discutabel) winstpakkers (zij zijn de pakkers) op de markt te slingeren.

Ik ben wellicht wat pessimistisch, maar zie dit soort ontwikkelingen al decennia lang zich aandienen en het lijkt erop dat veel mensen dit als een voorbeeld van vooruitgang zien. Er wordt de nadruk op gelegd dat dit een noodzakelijke ontwikkeling is. Deels klopt dit, voor de Unilevers en WUR's van de wereld is dit van levensbelang, echter hebben deze bedrijven een ander doel voor ogen dan het simpelweg "voeden van de wereld", wat natuurlijk wel hun 'purpose' is die in hun 'mission' staat.

De Gates, WEF. Soros, etc. doen hier helemaal niets aan.

Astrid Spijkers
  • #22
  • 1 mrt '24
  • 8:03

#21: een reactie met volledig boerenverstand Otto.

Ik vind vooruitgang in sommige gevallen ook helemaal geen probleem, kan soms juist goed zijn, maar je moet het niet bij alles willen doen en vooral eerst goed nadenken of het wel verstandig is. Zoals in Jurrassic Park door Jeff Goldblum's rol gezegd werd: “your scientists were so preoccupied with whether or not they could, they didn't stop to think if they should.”

Zie Bill Gates' genetisch gemodificeerde muggen die nu volop het dengue virus aan het verspreiden zijn in Peru waar ze de noodtoestand uitgeroepen hebben. Maar natuurlijk zegt 'men' dat dit door klimaatverandering komt, dat kan nooit aan muggen liggen die 'bewerkt' zijn.

Ze konden het wel, maar had het wel gemoeten.........en daar zijn mensen zoals Otto, Theo en ik(waar er vele miljoenen op de hele wereld van zijn) nu ongerust over

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #21
  • 1 mrt '24
  • 1:13

Mark #19 "Conservatisme is een oerinstinct ook van de mens." En met recht, zou ik zeggen. Niet alle verandering is verandering in de goede richting, niet alle verandering wordt ingegeven door belangeloosheid om de mensheid verder te helpen.

Ik moet dan denken aan bijvoorbeeld een schoonzus van mij, uit mijn grote familie. Zij is zeer conservatief, boerendochter die denkt met boerenverstand. Als moeder gaf ze haar kinderen geen nieuwe snufjes of allerlei nieuw soorten eten. Zoveel mogelijk biologisch, fatsoenlijk desembrood van de bakker, met biologische roomboter, biologische volle zuivel zonder suiker als toetje, lekker wat eitjes zo door de week heen, zelfgemaakte bouillon van de botten van kip of koe op zondag, levertjes heb ik ze ook zien eten. Dus heel traditioneel zoals het altijd al ging, hoe zijzelf is opgevoed. Verzadigd vet slecht? Eitjes ongezond? Geloofde ze niks van, haar boerenverstand zei dat zij er met haar familie heel gezond mee is opgegroeid. Televisie of computeren? Half uurtje max, ga daarna maar buiten spelen. Toentertijd vond ik dat maar ouderwetse gedachten, zo weinig nieuwe techniek toelaten, zo weinig nieuws willen uitproberen? Pfff... Maar ja, nu, 20-25 jaar later denk ik: heel verstandig geweest om vast te blijven houden aan die 'ouderwetse ideeën'. Niks mis met wat ouderwets boerenverstand. Ze heeft nu een hele bubs kinderen voortgebracht die fysiek perfect zijn, brede gezichten met perfecte gebitten, niemand heeft een bril, Weston A. Price zou trots zijn!
Dit in tegenstelling tot veel familie die, tja, met de vaart der volkeren zijn meegegaan op het gebied van eten en leefstijl. Laten we zeggen: blij dat er zoveel medische hulpmogelijkheden zijn tegenwoordig, want die zijn zeer nodig geweest om de gebitten weer in orde te krijgen, de ogen weer wat te kunnen laten zien, de botten weer recht te laten groeien etc.

Mijn mening: genoeg voordelen te behalen als aanhanger van het conservatisme ;) Soms is het beter om het verleden achter je te laten en met nieuwe dingen verder te gaan, al dan niet noodgedwongen, maar soms wil je juist leren van het verleden omdat daar meer wijsheid te halen valt dan uit nieuwe wetenschappelijke hoogstandjes.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #20
  • 29 feb '24
  • 17:28

Ik zou een kruising tussen spruitkool en broccoli wel leuk vinden.

Of een CC varken met kipsmaak, want ik vind varkensvlees niet lekker smaken.

Mark Soetman
Mark Soetman Levensmiddelenproductie
  • #19
  • 29 feb '24
  • 16:18

Nee dat is het niet. Het voorzorgsbeginsel wordt de laatste tijd nogal eens gebruikt als rem - zelfs in de politiek - op verandering met onderbuik als raadgever. Zo werkt dat principe niet. Op die manier is Lays in overtreding van het voorzorgsprincipe omdat de chips minder zout zijn.

Volgens de wetenschappers die hier diep inzitten is het een betere manier van veredeling om de hier al eerder genoemde redenen. Jouw onderbuik Otto (en met jou velen) zegt 'opmaat naar genetische modificatie!' Maar op de keper beschouwd deden we dat al middels 'traditionele' veredeling, waarvan de risico's aantoonbaar groter zijn. Toch ondervindt dergelijke nieuwe technologie veel weerstand, ik kan niet anders dan dat wijten aan onbegrip. Conservatisme is een oerinstinct ook van de mens. 'Wat gisteren goed ging zal vandaag en morgen ook goed gaan'.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.