Het is gewoon meer van hetzelfde en nog meer richting industrialisatie van ons voedsel. Het zijn allemaal verdienmodellen losgezongen van de sociaal culturele en ecologische context.
In de toekomst kunnen de spekjes of de achterham die je eet afkomstig zijn van varkens met aangepaste genen. Als het aan het Amerikaanse bedrijf Genus ligt tenminste. Het bedrijf heeft honderden CRISPR-bewerkte varkens gecreëerd die immuun zijn tegen de zieke Porcine reproductive and respiratory syndrome (PRRS). Dat is een virusziekte die veroorzaakt wordt door het PRRS-virus en voornamelijk wordt verspreid via direct contact met besmette varkens. Dieren die er last van hebben verwerpen hun biggen, hebben vroeggeboortes en een hoge biggensterfte. Ook treden longontstekingen en sterfte bij gespeende biggen en vleesvarkens op.
Het bedrijf hoopt begin 2025 groen licht te krijgen van de Amerikaanse instanties voor de verkoop van het varkensvlees. Genus zou hiermee het eerste bedrijf zijn dat gemodificeerd vlees op de markt brengt. Het bedrijf is ook bezig met de aanvraag voor de verkoop op belangrijke exportmarkten voor Amerikaans varkensvlees.
Het bedrijf heeft met de Crispr-Cas technologie het DNA dat codeert voor een eiwit waar het PRRS virus zich aan bindt, weten te verwijderen. Dat maakt de biggen immuun tegen het virus. Dit ging niet helemaal voorspelbaar. Ongeveer een vijfde van de biggen die Genus creëerde had de juiste wijziging en die wijziging was soms alleen in sommige cellen in het lichaam aanwezig, niet in alle. Verdere extra fokrondes waren nodig om dieren te creëren met gewenste verandering in beide kopieën van het gen.
Dierenwelzijnsorganisaties zijn kritisch met genetische modificatie. Zij zien liever dat de industrie de leefomstandigheden in de stal aanpast. Als dieren dicht op elkaar blijven staan, blijven ziekteverwekkers zich verspreiden en ontwikkelen. Zo blijft genetische modificatie steeds nodig.
Over de onbegrijpelijke tegenstand van Crispr CAS door lieden die ‘gewone veredeling’ als veilig bestempelen: het is andersom. pic.twitter.com/Tqlf6jtwH4
— Mark Soetman (@Soetman) February 29, 2024
Het is gewoon meer van hetzelfde en nog meer richting industrialisatie van ons voedsel. Het zijn allemaal verdienmodellen losgezongen van de sociaal culturele en ecologische context.
Waarom zouden ze dat uberhaupt doen als wij over enkele jaren toch geen vlees meer kunnen/mogen eten omdat we aan de insecten'hapjes' moeten?
Zeker een laatste stuiptrekking in de groene ‘transitie’. In twintig jaar tijd is het aantal boerenbedrijven al met zo’n 70% afgenomen. Met 3D geprint farma ‘vlees’ en ongedierte heb je geen boeren meer nodig. Geen dieren, geen weilanden, geen dierenartsen en geen slachthuizen. Heerlijk ‘duurzaam’.
Men bespaart daarmee veel op de agrarische koolstofuitstoot en voor de kleine groep superrijke technocraten levert het miljardenwinsten op. Hetzelfde geldt voor vertical gardening; dat heeft geen ruimte nodig, geen personeel, geen zon, geen regen en geen insecten. Alles in containers op schuim laten groeien met kunstmatige verlichting en bewatering.
Misschien kunnen ze straks ook transgene, OGM of Crispr-Cas-kippen maken, die resistent zijn tegen vogelgriep, en dichter op elkaar kunnen. Die varkens kunnen, nu ze virusresistent zijn gemaakt, op elkaar gepropt. Hopelijk dat dat genenknipschaartje (van Crispr-Cas) niet stiekum in een mens overstapt: 'knip!...oeps'?
Frank Eric, die kans is exact even groot als de kans dat jij kinderen verwekt met hetzelfde varken. Het gebeurt alleen als je er zelf bij bent.
Bert #1. Dat klopt als een bus. AL ons eten is ‘losgezongen van de ecologische context’. Wel eens gestruikeld over een bloemkool op de Veluwe? Een Holsteiner in het wild op een grassige vlakte? Al ons voedsel (ook al het biologische) is zeer zwaar aangepast aan onze behoeften. CC is een betere methode dan de oude van inkruisen. Of ben je ook mordicus tegen veredeling en kruisingen?
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.