1
Fotocredits: 'Gesuikerde aardbeien', jhenning via Pixabay

Flash GezondheidBeetje suiker helpt om polyfenolen op te nemen

Polyfenolen barsten van de gezondheidsvoordelen, maar zijn slecht oplosbaar in water waardoor ze onbereikbaar blijven voor opname in ons lichaam. De oplossing: suikermoleculen.

Polyfenolen zijn bioactieve stofjes met een ontstekingsremmende werking die zouden kunnen beschermen tegen verschillende aandoeningen. Ze komen van nature voor in groente en fruit, maar ook in noten, thee, koffie en wijn.

Onderzoekers aan de Utah State University zijn ervan overtuigd dat suikermoleculen kunnen helpen om polyfenolen beter beschikbaar te stellen. Met behulp van bacteriën worden zogeheten polyfenolische O-glycosiden aan de polyfenolen gekoppeld. Eenmaal gekoppeld kunnen polyfenolen goed door het hele lichaam heen worden opgenomen.

Het effect is vergelijkbaar met het eten van fruit (met natuurlijke suiker) waarin de gezonde stofjes zitten. Die worden beter opgenomen dan via een voedingssupplement.

De Amerikaanse onderzoekers bekijken of het effect van fruit ook door kunstmatige versuikering van polyfenolen betere voedingssupplementen en medicatie kan opleveren. Een schepje suiker is niet genoeg en bovendien onverstandig.

Scientias - Waarom je vaker een schepje suiker over je broccoli moet doen, 22 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #1
  • 24 jun '23
  • 12:56

Dat was in 2007 al bekend geraakt bij thee flavonolen... (als het belang van de koffievetten in espresso enzo - ontbrekend in filterkoffie - al eerder). Geen zoetjes in de thee (koffie) dus... maar gewoon suiker (of honing, dat meer vruchtensuiker - en flavonolen van zichzelf - bevat).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.