Fotocredits: 'Gesuikerde aardbeien', jhenning via
Pixabay
Flash GezondheidBeetje suiker helpt om polyfenolen op te nemen
Polyfenolen barsten van de gezondheidsvoordelen, maar zijn slecht oplosbaar in water waardoor ze onbereikbaar blijven voor opname in ons lichaam. De oplossing: suikermoleculen.
Polyfenolen zijn bioactieve stofjes met een ontstekingsremmende werking die zouden kunnen beschermen tegen verschillende aandoeningen. Ze komen van nature voor in groente en fruit, maar ook in noten, thee, koffie en wijn.
Onderzoekers aan de Utah State University zijn ervan overtuigd dat suikermoleculen kunnen helpen om polyfenolen beter beschikbaar te stellen. Met behulp van bacteriën worden zogeheten polyfenolische O-glycosiden aan de polyfenolen gekoppeld. Eenmaal gekoppeld kunnen polyfenolen goed door het hele lichaam heen worden opgenomen.
Het effect is vergelijkbaar met het eten van fruit (met natuurlijke suiker) waarin de gezonde stofjes zitten. Die worden beter opgenomen dan via een voedingssupplement.
De Amerikaanse onderzoekers bekijken of het effect van fruit ook door kunstmatige versuikering van polyfenolen betere voedingssupplementen en medicatie kan opleveren. Een schepje suiker is niet genoeg en bovendien onverstandig.
Scientias - Waarom je vaker een schepje suiker over je broccoli moet doen,
22 jun 2023