5
Fotocredits: 'Eekhoorn', Pxfuel

FlashEekhoorn met builenpest

In de Amerikaanse staat Colorado is builenpest vastgesteld bij een eekhoorn. De staat vaardigde meteen een gezondheidswaarschuwing uit: vermijd contact met wilde dieren. Het risico dat mensen de pest krijgen van wilde dieren is overigens erg klein - mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Vlooien dragen de Yersinia pestis-bacterie over. Buitenlopende katten en honden zouden er ziek van kunnen worden. Blijft de vraag: waarom test je in 's hemelsnaam een eekhoorn op de pest?

Independent - Squirrel tests positive for bubonic plague, 15 jul 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dennis Boeyen
Dennis Boeyen Voeding en Diëtetiek
  • #5
  • 22 jul '20
  • 13:31

Uitbraken of besmettingen van builenpest zijn niet zo uitzonderlijk als je zou denken. Begin juli waren er berichten uit Mongolië over meerdere besmettingen na het eten van marmot. Een Mongolische jongen van 15 is overleden aan de builenpest na het eten van marmottenvlees. In Colorado is, behalve de eekhoorn, nu ook een mens besmet geraakt. De eerste sinds 5 jaar. Volgens de WHO is het niet verontrustend en zijn er ieder jaar wel enkele gevallen van de builenpest.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #4
  • 20 jul '20
  • 15:23

Reservoir van de pestbacil zijn doorgaans "burrowing rodents", gravende knaagdieren, zoals marmotten in Azië en "prairiehonden" in de VS. De bacil heeft Europa in de 14e eeuw bereikt met de handel in marmottenhuiden via de Zijderoute naar de Krim De marmotten zelf waren uiteraard dood, de vlooien en de bacteriën nog niet en zij sprongen over op de zwarte rat, die zich via schepen naar Sicilië, Frankrijk en Spanje kon verspreiden en toen kon het feest beginnen. De vlooien sprongen vaak pas op mensen over als de ratten stierven aan de bacil.

Kan zijn dat de Amerikaanse eekhoorn de bacil heeft opgepikt van prairiehonden, maar ik denk niet dat de eekhoorn een geschikte reservoirsoort is. Want dat zou waarschijnlijk al eerder zijn gebleken. Kan wel zijn zijn dat hij de bacil overbrengt op ratten die dichter bij mensen komen.

In Binnen-Mongolië (China) is momenteel een pestuitbraak, ik neem aan vanuit marmotten. Er zijn soms ook uitbraken in Madagascar en enkele andere gebieden waar gravende knaagdieren leven.

Astrid Spijkers
  • #3
  • 16 jul '20
  • 11:15

Precies Arend, die vlooien doen het hem. Ze zouden eens op ratten moeten testen, dan schrikken ze zich de 'pest', dat waren enkele eeuwen geleden ook de verspreiders via hun vlooien, omdat de rat nu eenmaal dicht bij de mens woont en de mens maar eten op straat gooien..........ik zie regelmatig tussen flats waar mijn vader woont ratten wegschieten, dan zie je langs de muren gaten in de stroken groen waar ze onder de grond nesten hebben. En die buurt is niet superschoon, vaak vuilniszakken naast de containers, meeuwen die het openscheuren, alles verspreid over straat, dat lust een rat ook wel.

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #2
  • 16 jul '20
  • 8:11

De gezondheidswaarschuwing van het bevoegd gezag vind ik dan weer grappig.
Er staat nog net niet: "Vermijd 'als de pest' contact met wilde dieren!"

Zo drijft de mensheid steeds verder van de natuur af en herkent het deze straks alleen nog maar van de plaatjes en David Attenborough.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 15 jul '20
  • 23:24

Ieder jaar worden er 1 tot 2 mensen besmet, vandaar dat er een monitoringsprogramma loopt om de verspreiding in de gaten te houden. Juist knaagdieren (en de vlooien) kunnen drager zijn (reservoir voor het virus) zonder verschijnselen (sterfte). Verder vang je, praktisch gezien, nu eenmaal ook makkelijker een eekhoorn zelf dan z'n vlooien. Builenpest is eenvoudig te behandelen met antibiotica, maar je moet er wel tijdig bij zijn. Mensen (artsen) kunnen er zo rekening mee houden en ook (huis)dieren en zelf weg blijven van dode dieren en wilde dieren "mijden"

Dit staat niet op zichzelf, gordeldieren kunnen bijvoorbeeld lepra (ook bacterieel) overbrengen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.