0
Fotocredits: 'Kurken', pixabay

FlashDuurzame kurk gewoon van kurk

Ooit was de kurk een innovatie, de ideale afsluiting voor een wijnfles. Eind vorige eeuw kwamen er metalen schroefdoppen, plastic en synthetische kurken en glazen stoppen. Nog beter, want het natuurproduct kurk kon gebreken vertonen, smaak afgeven aan de wijn ('ober, deze fles heeft kurk') en was bovendien niet oneindig voorradig.

Best wel opvallend dus dat de nieuwste innovatie van het Belgische Vinventions, 's werelds nummer 2 in kurkoplossingen, een 100% natuurlijke en biologisch afbreekbare kurk is. De Sübr.

Er kwamen 3 patenten, 7 jaar onderzoek en bijna €1,4 miljoen aan investeringen aan te pas, maar sinds enkele weken produceert de fabriek in het Zuid-Franse Rivesaltes alleen nog maar kurken kurken. "Wij zijn de eersten die een natuurlijk bindmiddel gebruiken in plaats van polyurethaanlijm in het productieproces van onze micro-agglomeraatkurken," zegt Stéphane Vidal, Directeur Ontwikkeling en Innovatie, in Le Parisien.

Op dit moment produceert Vinventions 3,5 miljard kurken per jaar. De Sübr maakt daar met 5 miljoen kurken maar een fractie van uit. In de komende 4 jaar moet de productie opschalen naar 200 miljoen. De doelgroep? Het wat hogere segment, waar professionals bereid zijn wat meer te betalen voor een kurk van biologische oorsprong, "afhankelijk van hoe zij zich positioneren ten opzichte van de ecologische dimensie."

Le Parisien - L?usine de Rivesaltes innove avec des bouchons en liège 100 % naturels et biodégradables , 14 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.