FlashDrinkwater minder beschikbaar dan frisdrank

Mexico is volgens een adembenemende en schokkende reportage in de NRC wereldkampioen in de consumptie van frisdrank. Met alle gevolgen van obesitas en tandbederf van dien. De overheid doet er wat aan, met een suikertaks die een beetje helpt. Maar het is vechten tegen de bierkaai. Het Mexicaanse waternet faalt op alle fronten. Coca-cola heeft een veel beter distributiesysteem dan drinkwaterbedrijven.

NRC - In de Mexicaanse watercrisis is frisdrank de grote winnaar, 10 apr 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 11 apr '19
  • 0:10

Realiseren we ons wel dat nog maar nauwelijks meer dan 100 jaar geleden, wijn en bier de rol van de hier gewraakte frisdrank zeer nadrukkelijk innamen? Die twee producten waren nl. voedselveilig. Water beslist niet.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 10 apr '19
  • 23:48

Prof. dr. Jan Jonker, Hoogleraar Duurzaam Ondernemen (NRC):
"Coca-Cola is overal te verkrijgen, schoon drinkwater niet.
Is dat normaal?"

Coca-Cola wordt meestal ter plaatse gebotteld, met een "water footprint" van 170-310 liter schoon water per flesje van 0,5 liter, er zijn gelukkig al autoriteiten die verdere uitbreiding van de Coca-Cola activiteiten weigeren.

In het arme zuiden van Mexico heeft Coca-Cola het drinkwater verdrongen. Daar is Coca-Cola overal beschikbaar; drinkwater niet meer. Op straat, op het werk, in huis, overal mensen met een fles Cola in de hand. De water-arme delen van India zijn het volgende slachtoffer. In de wijde omgeving van Cola fabrieken moeten de dorpen het voortaan zonder zoet water doen.
Daar waar een Coca-Cola-plant zich vestigt, daalt het grondwater niveau snel. De waterbronnen die onontbeerlijk zijn voor de plaatselijke bevolking komen droog te staan.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.