1
Fotocredits: 'brown monkey eating fruit, Wallpaperflare

Flash VoedselketenDol op alcohol, een fruitstreek

Fruit heeft een slimme truc gevonden om zijn zaadjes succesvol te verspreiden: alcohol. Dieren eten liever fruit mét alcohol en verspreiden zo de zaadjes van het fruit via hun ontlasting een stuk verder dan dat de soort zelf had kunnen doen. Dat ontdekten wetenschappers in de tropische bossen van Costa Rica.

De onderzoekers baseerden hun studie op de Dronken-Aap theorie: primaten, waaronder mensen, houden van alcohol in fruit, omdat het een teken is van rijpheid. Andere redenen waarom dieren voor fruit met alcohol gaan is dat de alcohol duidelijk maakt hoeveel suiker in het fruit zit en de alcohol betekent ook dat er veel calorieën in het fruit zitten.

Fruit bevat zelf geen alcohol, dus produceren de vruchten suiker. Die suiker trekt gist aan die de suiker fermenteert tot alcohol. De onderzoekers verzamelden 37 verschillende soorten tropisch fruit in Costa Rica. De studie toonde aan dat in 78% van het fruit alcohol zat. Hoe meer alcohol het fruit bevatte, hoe wijder verspreid de fruitsoort was.

De dieren die dol zijn op het alcoholische fruit hebben zichzelf op hun beurt weer aangepast aan de hoeveelheden ethanol in het fruit. Onder meer primaten en vleermuizen hebben genmutaties die helpen bij de afbraak van ethanol in het spijsverteringskanaal.

Scientias - Zoogdieren geven de voorkeur aan fruit met veel alcohol. En dat is een win-winsituatie, 27 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 27 jul '23
  • 19:24

Niet altijd.
's Winters doen merels zich te goed aan de gistende sierappeltjes in onze tuin. Ze blijven dan versuft op dezelfde plaats zitten tot de alcohol uitgewerkt en uitgepoept is. Zo komen de appelpitjes geen steek verderop.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.