1
Fotocredits: 'Ateles geoffroyi', zwarthandslingerapen, Bernard Dupont

FlashBewijs: mensen zijn dronken apen

Al in 2014 beweerde de Britse bioloog Robert Dudley in zijn boek The Drunken Monkey dat de voorliefde van mensen voor alcohol al miljoenen jaren geleden ontstaan is. Onze verre, aapachtige, voorouders zouden ontdekt hebben dat de geur van alcohol rijp, gistend en voedzaam fruit betekende. De 'dronken aap'-hypothese is nu in de praktijk getest. Onderzoekers verzamelden weggegooide fruitresten van Panamese wilde zwarthandslingerapen (Ateles geoffroyi) en analyseerden hun urine. De apen bleken bij voorkeur de gele mombinpruim te eten - basisingredi├źnt voor de inheemse chicha, een gefermenteerde drank. In de urine van de apen zaten bovendien secundaire metabolieten van alcohol. De apen gebruiken de gistende vruchten dus echt om hun energie-inname te boosten: ze halen meer calorie├źn uit gefermenteerd fruit dan uit ongefermenteerd fruit.

ScienceDaily - Monkeys routinely consume fruit containing alcohol, shedding light on our own taste for booze: Study supports 'drunken monkey' hypothesis: humans inherited love of alcohol from primate ancestors, 6 apr 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Enno Veerman
Enno Veerman Onderzoeker en twijfelzaaier
  • #1
  • 7 apr '22
  • 7:30

Dit artikeltje is dus geschreven door een dronken aap? Interessant...

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.