4
Fotocredits: 'Darmbacteriën', Caroline van Cangh.

Flash GezondheidDikmakers in darmen verschillen tussen mannen en vrouwen

Nieuw onderzoek wijst op opvallende verschillen in het darmmicrobioom tussen mannen en vrouwen, die van invloed kunnen zijn op obesitas. Het onderzoek dat tijdens het Europees obesitas congres (ECO) in mei wordt gepresenteerd toont de complexe relatie tussen darmbacteriën, geslacht en obesitas.

Het microbioom is het bruisende ecosysteem van bacteriën, virussen en andere micro-organismen in onze darmen. Onderzoekers van de Spaanse Universiteit van Navarra onderzochten feces van 261 proefpersonen om de aanwezigheid van bacteriën en de verschillende typen, samenstelling en diversiteit te identificeren. Ze verdeelden de groep in deelnemers met en zonder obesitas, afhankelijk van hun BMI, vetmassa en tailleomtrek.

In het algemeen hadden obese deelnemers, zowel mannen als vrouwen, relatief weinig Christensenella minuta in hun feces. Hogere niveaus van deze bacterie lijken te beschermen tegen obesitas. Bij obese mannen waren bacteriesoorten zoals Parabacteroides helcogenes en Campylobacter canadensis meer aanwezig in hun darmen, terwijl bij obese vrouwen dat andere soorten waren zoals Prevotella micans, Prevotella brevis en Prevotella sacharolitica.

Het microbioom speelt niet alleen een rol in de spijsvertering, maar is ook van invloed op de metabole gezondheid en het gewicht. Een verstoring hierin kan bijdragen aan de ontwikkeling van obesitas. De onderzoekers suggereren dat gepersonaliseerde interventies nodig zijn om het microbioom te beïnvloeden op basis van geslacht. Wat werkt voor mannen, werkt mogelijk niet hetzelfde voor vrouwen en vice versa.

medicalXpress - Gut bacteria that strongly influence obesity are different in men and women, study finds, 4 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dennis Zeilstra
Dennis Zeilstra Microbioom onderzoek
  • #4
  • 14 apr '24
  • 22:04

Het is totaal niet verbazingwekkend dat het microbioom verschilt tussen mannen en vrouwen, want het wordt door allerlei factoren van de gastheer/-vrouw beïnvloed, zoals hormonen, galzuren, immuunsysteem, etc.

Wat helaas nog altijd onvoldoende aandacht krijgt, is dat het microbioom verschilt per persoon. Telkens opnieuw proberen onderzoekers verschillen te vinden van de gemiddelde samenstelling in bepaalde groepen, maar dat ogenschijnlijk vergelijkbare personen een totaal ander microbioom kunnen hebben. Groepsgemiddelden geven hooguit zicht op factoren (zoals bepaalde bacteriesoorten) die in een groot deel van een specifieke groep voorkomen, maar het is zeer de vraag hoe voorspellend dat nou is voor een willekeurig ander individu.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #3
  • 4 apr '24
  • 10:56

Ik denk dat veel (medisch) onderzoek tot nu toe uitsluitend op mannen werd uitgevoerd. Om verstoring door hormonale effecten (menstruatiecyclus) te vermijden. Lekker makkelijk voor de onderzoekers, maar een beetje jammer voor de helft van de wereldbevolking...

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 4 apr '24
  • 10:15

Wat werkt voor mannen werkt mogelijk niet hetzelfde voor vrouwen en vice versa.

Fijn dat dit inzicht steeds meer neerdaalt in de medische wereld.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.