11
Fotocredits: 'Campagnebeeld', Dier&Recht;

Flash‘Alle beesten buiten, een slecht idee’

Dat rekent Mark Soetman voor. Het kost veel meer natuur en het is gevaarlijker voor de verspreiding van ziekten. Het gekke is dat voorstanders van meer natuur en een gezondere mensheid vóór meer beesten buiten zijn. Dieren op stal zijn veiliger en kosten minder natuur. Eigenlijk zouden de tegenstanders daar dus juist vóór moeten zijn. Ingewikkeld hè, want wat wil je nou eigenlijk?

Distrifood - Scharrelrealisme of scharrelromantiek - Distrifood, 26 mrt 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #11
  • 28 mrt '20
  • 11:26

Verder heb ik - behalve bij grote schaarste - zo mijn vraagtekens bij de stelling dat "alles wat geproduceerd ook wordt geconsumeerd". Dat daaruit zou volgen dat "minder vleesconsumptie begint met minder produceren en niet andersom" kan ik niet onderschrijven en is een onbewezen causaliteit. Het grijze circuit in onze nationale varkensproductie, de niet afnemende consumptie van varkensvlees, de drooglegging destijds in Amerika en de huidige drugsbestrijding bewijzen het tegendeel van die causaliteit.
De pseudowetenschappelijke commerciele wetmatigheid dat elk aanbod zijn eigen vraag creëert werd lang geleden geformuleerd voor (niet bederfelijke) gimmicks. Zeg maar voor de nintendo's. Niet voor primaire levensbehoeften. De werking van vraag en aanbod van gimmicks en primaire levensbehoeften verschilt ook heel sterk . De afstemning daarvan bij primaire levensbehoeften is veel kwetsbaarder dan bij gimmicks. Anders zou er ook niet zoveel eten worden weggegooid of omgekeerd zoals nu in de coronacrisis zoveel worden gehamsterd.
Ik ondersteun de stelling, de causaliteit en de conclusie dan ook niet.

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #10
  • 27 mrt '20
  • 22:05

Heel inspirerend de tegengestelde meningen. "Alle beesten buiten" is denkelijk toch geen verstandige keuze. Dan de minder dieren wens. Is het niet zo dat je met productiebeperkende maatregelen de productie en de shit naar landen verplaatst die deze maatregelen niet hebben? Hoe is de mondiale milieuwinst daar dan mee gebaat? Moet de minder dieren wens dan misschien toch komen van een geleidelijke vermindering van de vraag naar dierlijke eiwitten? Misschien toch maar geleidelijk wat meer naar de kikkererwten en kievitsbonen toewerken? Krijgt de sector weer wat rust en tijd om zich naar lagere volumes aan te passen. De export van vleesvarkens is in de afgelopen jaren al met meer dan 50% afgenomen.....

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #9
  • 27 mrt '20
  • 11:19

#6 Ik heb meer het gevoel dat de mens hoe langer hoe meer zich als een autonoom eilandje in de wereld gaat voelen, er moet zoveel mogelijk een barrière zijn tussen de natuur en natuurlijk menselijk gedrag en de moderne mens in de waan dat we alles onder controle moeten en kunnen houden. Die invloeden van de natuur zijn we als moderne samenleving allang ontgroeid daar hebben we ons bovenuit verheven.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #8
  • 27 mrt '20
  • 10:28

Bert, dat gaat best goed, je moet alleen niet met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen om varkensstallen laten snuffelen. Dan gaat het fout. Je moet je eens gaan verdiepen hoe een supergoed lopend varkens bedrijf met hygiene omgaat. Niet om het een of ander, maar de werkwijze van de ziekenhuizen in deze corona tijd komen nu pas ongeveer in de buurt van die van een varkensfokker die in de top draait qua technische resultaten. Daar is bedrijfskleding maar een deeltje van. Ik durf de stelling aan dat het de enigste manier is om over lange termijn mensen van fatsoenlijk eiwit te voorzien. Ik als melkveehouder probeer van hun te leren in ieder geval.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #7
  • 27 mrt '20
  • 10:24

Minder vleesconsumptie begint met minder produceren en niet andersom. Alles wat geproduceerd wordt, wordt geconsumeerd.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.