0
Fotocredits: 'Cruiseschip', Pixabay.com

Flash Dagelijkse KostCruisen wordt ‘groen’ door minder voedselverspilling

Cruiseschepen staan niet bepaald bekend om hun duurzaamheid. Voor het plezier van mensen richten ze schade aan aan het zeemilieu. Maar de cruise-industrie wil ook goede wil laten zien. Dat begint bij het aanpakken van voedselverspilling, aldus FoodNavigator. Zo'n strategie lijkt op die van vliegmaatschappijen. Vliegen is intrinsiek onduurzaam; daarom bieden vliegmaatschappijen groenere en gezondere maaltijden om te kunnen zeggen dat ze duurzaam doen.

Royal Caribbean, een grote speler in de cruise-industrie, wil zijn voedselverspilling in 2025 met 50% terug hebben gedrongen. Om dat te bereiken maakt de reder gebruik van AI. AI meet precies hoeveel de kok op een dag moet koken en houdt daarbij ook rekening met speciale wensen van de gasten.

Daarnaast hebben de schepen een biovergister aan boord, die het overgebleven voedsel om kan zetten in energie. Die energie kan het schip meteen gebruiken. De biovergisters verwerken ook plastic en ander niet-organisch materiaal, dat anders overboord gegooid zou worden. Het zou volgens de ladder van Moerman eigenlijk beter zijn om het overgebleven voedsel bijvoorbeeld aan de varkens te geven, maar dat is natuurlijk lastig op zee.

CEO Jason Liberty van Royal Carribbean toont zich ingenomen met de vergroening van het imago van zijn bedrijf: "Ik ben er trots op morgen een beter bedrijf te zijn dan vandaag."

FoodNavigator - Fighting food waste: What can the cruise industry teach food manufacturers?, 21 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.