0
Fotocredits: 'Veredeling', Neil Palmer, CIAT

Flash VoedselketenCrispr-Cas mag van het Europees Parlement

Het was een lange strijd tussen voor- en tegenstanders. Modernisten pleitten voor genetisch knippen om planten te veredelen omdat het zo lekker snel gaat. In één keer knip en plak je eigenschappen bij elkaar, terwijl gebruikelijke veredeling daar langdurige processen voor moet doorlopen.

Traditionalisten waarschuwden omdat mensen tovenaarsleerlingen zijn die niet weten wat ze allemaal overhoop halen als ze een steen uit een muur trekken.

Hoewel er ook de nodige amendementen zijn aangenomen, is Crispr-Cas wat het Europese Parlement betreft een toegestane New Genomic Technique (NGT). Het Parlement stemde met 307 stemmen voor, 263 tegen en 41 onthoudingen.

De Groenen en Links steunden het voorstel overwegend niet, schrijft Euractiv. Eén van de belangrijkste bezwaren tegen het toestaan van NGT's is de kwestie van patenten. Het Parlement stemde in met een volledige ban op patenten "om juridische onzekerheden en hogere kosten te vermijden, evenals nieuwe afhankelijkheden voor boeren en vermeerderaars".

EuropeesParlement - New Genomic Techniques: MEPs back rules to support green transition of farmers | News | European Parliament, 7 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.