Thuiswerken en bijblijven
Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashCovid blijkt koekoek

Volkskrant-columnist Wagendorp schrijft over Covid goes cuckoo, een rapport van zorgconsultant Gupta. Het rekent voor dat de Covid-19 maatregelen Nederland 13.000 en 21.000 gezonde levensjaren hebben opgeleverd maar 100.000 tot 400.000 gezonde levensjaren hebben gekost. Dat is het paard achter de wagen spannen en zal bij de 2e golf niet meer gebeuren. Covid-19 gaat alsnog de doden eisen waar de natuur om vraagt, maar niet ook nog al die andere erbij. De economie krijgt die tweede kans niet en blijft in puin.

de Volkskrant - Gruwelijke maar nuttige rekensommen: het redden van levens had veel doden tot gevolg, 22 mei 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Martijn van der Plas
  • #3
  • 24 mei '20
  • 13:35

Astrid Spijkers #1
"Ik betwijfel het, want zonder die economie is het niet te betalen."
Juist dit is een drogreden die het waard is om tot in detail te analyseren.

Zo zou je denken dat Nederland moeiteloos de gezondheidszorg, zelfs in deze crisis, kan betalen, terwijl de zorg in Spanje (ook zonder crisis) volkomen waardeloos zou moeten zijn. Nederland is namelijk zo'n 25% rijker dan Spanje en 10% rijker dan Duitsland (zie bv https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita ).

Belangrijker; ik ben bang dat onvoldoende Corona-bestrijding juist bedreigend is voor de economie. Zo is onze 'open economie' voor een flink deel afhankelijk van contacten met het buitenland - maar wie wil er naar Nederland reizen als er een risico is dat je Coronavirus als souvenir mee naar huis neemt? En wie gaat er naar een restaurant als het toetje bestaat uit Coronavirus?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 24 mei '20
  • 10:40

Astrid, dat is nou juist het punt. Als we alle mensen willen sparen, hebben we niets meer. Leren doodgaan en kwetsbaar zijn, is onze nieuwe uitdaging.

Datzelfde zegt zojuist Sijmen Spiegel met zoveel woorden.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 23 mei '20
  • 11:02

Misschien, maar 1 ding is heel zeker: zonder economie is er ook geen goede zorg nodig die hiervoor toch al niet best was, zeker onderbetaald en te weinig personeel en materiaal, maar of dat hierna beter gaat worden? Ik betwijfel het, want zonder die economie is het niet te betalen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.