2
Fotocredits: Kassa supermarkt, Daniel Lobo

Flash Dagelijkse KostVertrouwen consument stijgt, voedsel duurder, krimp echte economie

De Conjunctuurklok van het CBS laat in november een somberder beeld zien dan in oktober, meldt het Bureau vandaag. Tien van de 13 indicatoren presteerden slechter dan hun langjarige trend. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke macro-economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd.

Nu zullen de meeste van al die indicatoren consumenten worst zijn. De gemiddelde consument wil vooral weten of zij of hij de boodschappen kan betalen en er nog vertrouwen in heeft om daarnaast nog leuke dingen te kunnen doen en kopen. Een maatstaf voor het gevoel en de bestedingsbereidheid van de burger is het consumentenvertrouwen. Dat laat een stijgende lijn zien: consumenten waren in november minder negatief dan een maand eerder. Hun vertrouwen lag echter nog ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Toch hebben consumenten weer meer uitgegeven aan aankopen en eten en drinken. Ze kochten niet meer; wat ze kochten was duurder.

Afgelopen oktober heeft de detailhandel 4,7% meer omgezet dan in oktober 2022, aldus het CBS. De omzet van de non-foodwinkels groeide in oktober 2023 met 2,4%, van de foodsector met 6,0%. Het verkoopvolume lag 1,3% lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 6,4% hoger, de omzet van de speciaalzaken steeg met 3,2%. Online is 2,9% meer omgezet dan een jaar eerder.

Ook de omzet in de horeca steeg licht in het derde kwartaal van 2023, meldt het CBS. Gecorrigeerd voor seizoen bedroeg de stijging 0,3% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, daalde echter met 1,6%. De omzet van logiesverstrekking nam met 1,4% af, de omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 0,9%.

Ook de inflatie steeg in november 2023 en kwam uit op 1,6%, volgens de eerste raming. In oktober was de inflatie -0,4% op basis van de consumentenprijsindex, dat wil zeggen exclusief energie. De stijging van de inflatie wil niet zeggen dat de prijzen in november 2023 zijn gestegen ten opzichte van oktober 2023. De inflatie wordt immers berekend ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en niet ten opzichte van de voorgaande maand. Volgens de snelle raming lagen de prijzen van de totale consumptieve bestedingen van de gemiddelde consument in november 1,1% lager dan in oktober.

CBS - Economisch beeld verslechtert verder in november, 30 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 1 dec '23
  • 13:20

Van deflatie vorige maand weer naar inflatie, maar dat is geen reden tot zorg, zegt Rabobank-econoom Hugo Erken in het FD.
"We komen in rustiger vaarwater. Misschien dat mensen zeggen: hé, de inflatie stijgt weer! Maar hier gaan bij ons de alarmbellen niet van rinkelen. Als er geen nieuwe energiecrisis komt, dan zal de inflatie normaliseren."

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.