1
Fotocredits: Billboard Delhaize, Jean Housen, Wikimedia

Flash VoedselketenConflict over winkels Delhaize bereikt hoogtepunt

Een maand geleden maakte de Belgische supermarktketen Delhaize - het zusterbedrijf van Albert Heijn in België - bekend zijn 128 eigen winkels te willen overdragen aan zelfstandige winkeliers die onder het logo en met het assortiment van de keten werken. Het bedrijf verkoopt al via 636 zelfstandige winkeliers. Ter vergelijking: Albert Heijn heeft in Nederland bijna 1200 winkels, waarvan een kleine derde door franchisers wordt gerund. Bij de overname van de zuid-Nederlandse formule Jan Linders koos AH echter ook voor een franchise-constructie. De Linders-organisatie werd zelfs eigenaar van 10 tot voor kort eigen winkels van AH. Die ontwikkeling ging zonder slag of stoot

De Belgische vakbonden en werknemers verzetten zich echter heftig tegen verzelfstandiging van de laatste winkels van Delhaize. Er werd van meet af aan gestaakt en distributiecentra worden geblokkeerd. Daar heeft de hele formule, inclusief de dik 600 zelfstandige ondernemers, last van. Met Pasen zullen verschillende eigen Delhaize-winkels gesloten zijn.

Het conflict is inmiddels zo ver uit de hand gelopen dat de vakbonden drie directieleden strafrechtelijk willen aanpakken omdat ze werknemers niet op grote schaal zouden mogen ontstaan volgens de Wet Renault. Het Vlaamse financiële blad citeert advocaten die dat een kansloze zaak vinden omdat Delhaize gefaseerd ontslaat. Financiële krant De Tijd vergelijkt de strafklacht dan ook met "een bazooka die je alleen als allerlaatste stap overweegt".

In de eigen winkels werken 9.200 werknemers die volgens de directie van Delhaize hun baan en hun arbeidsvoorwaarden behouden. In feite draait het conflict om 280 mensen op het hoofdkantoor die gefaseerd naar ander werk moeten omzien.

De boosheid en schade aan de omzet en het merk van Delhaize lijken dan ook buiten proportie. In de Belgische pers valt te lezen dat de kern van het conflict vooral is ingegeven door de ambitie van de vakbonden om hun macht te doen gelden. In zelfstandige winkels hebben zij geen positie omdat daar te weinig personeel werkt.

In de supermarktwereld is een trend naar meer franchise zichtbaar, zodat de bonden vrezen hun invloed in een sector als geheel te verliezen.

De Tijd - 403 Blocked , 7 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 8 apr '23
  • 13:41

48 van de 128 winkels van Delhaize in eigen beheer zijn vandaag nog gesloten. Dat laat woordvoerster Ine Tassignon weten. Deze ochtend waren het er nog zestig. Dat aantal is verminderd omdat deurwaarders intussen al verschillende blokkades opgeheven hebben.

Dat meldt De Morgen vanmorgen.

Op Het Laatste Nieuws een filmpje over de actie van een deurwaarder.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.