2
Fotocredits: 'Soil Your Undies Challenge', twitter

FlashComposteerbaar ondergoed of toch maar niet?

Voor tweedehands kleding is een markt. Maar wie wil er een tweedehands onderbroek? Recyclen dan maar? Vrijwel onmogelijk, omdat we gewend zijn geraakt aan ondergoed dat ook rekt en steunt en vormt, met spandex of elastaan, nylon en polyester, in mooie kleurtjes. Onmogelijk om dat te recyclen en dus verdwijnen miljarden boxershorts, slips en beha's in verbrandingsovens en vuilstortplaatsen.

Dat moet anders kunnen, bedacht het Californische bedrijf Kent. Of misschien hadden ze daar in Californië de Soil My Undies-challenge meegekregen. Hoe dan ook, in twee jaar verkocht Kent 17.500 'volledig composteerbare' stuks ondergoed van 100% katoen. Is een Kent-onderbroek aan vervanging toe, dan kan die zó op de composthoop. Bij gebrek aan een composthoop kunnen de Kent-onderbroeken ook gewoon teruggestuurd worden. Dan maakt Kent er compost van.

Prachtig toch? Maar ook zorgwekkend: compost van ondergoed is wat anders dan compost van voedselresten. Kun je gecomposteerd ondergoed zo maar deel laten uitmaken van een bodemsysteem waarmee ook voedsel verbouwd wordt? Misschien is hergebruik van gebruikt ondergoed (van 100% katoen!) om er nieuwe draden mee te spinnen, voor nieuwe kleding, wel een betere oplossing. Dat spaart land en een boel bewerkingsslagen die allemaal milieu- en natuur belastend zijn.

Bloomberg - Bloomberg - Are you a robot?, 11 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 12 dec '22
  • 7:27

#1 Joep, katoen is welliswaar plantaardig, maar de teelt ervan is één van de meest vervuilende qua pesticiden. Trouwens, de citrusteelt kan er ook wat van (wolluis ed).
By the way, dat verhaal over katoen en recyclen kan je ook op andere kledingstukken, hoewel die mInder afstotend zijn om nog als tweedehands aan de man of vrouw te brengen, toepassen.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 11 dec '22
  • 21:48

100% Katoen is toch 100% plantaardig of heb ik het mis?
Misschien wel beter dan compost van louter fruitschillen waar dan Imazalil, Difenyl, Fenylfenol, Natriumfenylfenol, Tiabendazol, Natamycine, Montaanzuuresters, Geoxideerde polyethylene was en Kaliumpersulfaat in zit.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.