Om te weten hoe het met je bodemgezondheid is gesteld, kun je natuurlijk een bodemanalyse laten uitvoeren. Maar er is ook een ludieke manier om zelf vast te stellen hoe vitaal je bodem is. Begraaf een 100% katoenen onderbroek in de grond, wacht twee maanden en graaf hem dan weer op. Dat begraven kan in principe overal, in je achtertuin, of in de moes-, school- of stadstuin, of gewoon ergens in de berm. Een gat van een centimeter of 10 à 15 diep voldoet al - vergeet niet de plek te markeren met een steen, stok of vlaggetje.

Een gezonde bodem bevat allerlei soorten (micro)organismen. Van bacteriën en schimmels tot regenwormen en insecten. Die zullen zich maar al te graag te goed doen aan het onverwachte hapje pure katoen. Na twee maanden in gezonde grond is er van je onderbroek niet veel meer over dan de elastische rand. Maar heb je te maken met 'dode' grond, door veelvuldig omploegen, kunstmest- of pesticidengebruik, dan kan de onderbroek gewoon de wasmachine en daarna de kast in.

Wie durft deze challenge aan? Je resultaten kun je posten op twitter, aldus ModernFarmer. Leuker nog: meld ze hier op Foodlog! We zijn benieuwd.

Op onderstaand filmpje is te zien hoe de challenge in z'n werk gaat.



FOTO UPDATE (10:15 uur, 18 juli): de onderbroek van Fransjan de Waard (zie reactie #4). Over de theezakjes-methode van Louise Vet (NIOO) die hij noemt, schreven we eerder al eens.
Ook over theezakjes als instrument voor klimaatonderzoek bevat ons archief een korte tekst die we schreven we naar aanleiding van een oproep tot burgerparticipatie aan wetenschap van de Universiteit van Utrecht.


Dit artikel afdrukken