0
Fotocredits: 'Truffle', acme

Flash VoedselketenChinese truffel: van varkensvoer naar delicatesse

China heeft het afgelopen jaar een recordhoeveelheid aan truffels geëxporteerd, wél 32,5 ton. Dat is een stijging van 58,6% ten opzichte van vorig jaar, aldus de South China Morning Post.

Voordat culi's in Frankrijk, Italië en Duitsland de Chinese zwarte truffels hadden ontdekt, werden ze gebruikt als varkensvoer. Inmiddels is de truffel uitgegroeid tot een heus luxe product. Hiermee laat China zien dat ze ook graag meedoen in de handel van dure voedingsmiddelen, zoals kaviaar, saffraan en wijn.

China is goed voor 80% van de totale wereldproductie van truffels. Daarvan komt 60% uit de provincie Yunnan. Dat is ongeveer 10 keer de jaarlijkse productie van Frankrijk. De Franse truffel kost alleen 8 keer meer dan die uit Yunnan. Hoewel de truffels voor 96% op elkaar lijken. Logisch dus dat de truffel uit China in opkomst is.

Landbouwdeskundigen waarschuwen dat er nog een aantal uitdagingen zijn bij het opzetten van de Chinese truffeleconomie. Voortijdig en onjuist oogsten van de truffels heeft geleid tot een inconsistente kwaliteit van de producten. Want niet alleen de soort, maar ook de plek waar de truffel geplukt is en het tijdstip, zijn bepalend voor de kwaliteit.

South China Morn. Post - 30 years after being used as pig feed, appetite for China?s truffles surges, 4 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.