De Global Cashew Council doet ook een noot in het zakje: India-Ivoorkust-Vietnam-zijn de drie grootste producenten.
In Nederland groeien geen cashewnoten, in Afrika volop. En dus importeren we ze, in grote aantallen. Maar liefst 29% van de Europese import van cashewnoten loopt via Nederland. Maar wist je dat die cashewnoten voor ze bij ons binnenkomen, er al een reis van 12.000 kilometer op hebben zitten?
Dat zit zo: 90% van de cashewnoten uit Afrika gaat eerst naar Azië om daar gepeld te worden. Een onnodige omreis, vindt notenbedrijf Johnny Cashew. Het bedrijf zette in op cashewnoten die in Afrika groeien én verwerkt worden.
Johnny Cashew bouwde een pelfabriek, Mama Cashew genaamd, in het zuiden van Tanzania. Zeshonderd Afrikaanse vrouwen (‘mama’s’) maken de cashewnoten klaar voor consumptie. Het betekent extra werkgelegenheid voor de Tanzaniaanse vrouwen. Bovendien krijgen de boeren die de noten rapen een Fairtrade-loon, wordt de uitstoot gecompenseerd en gaan de cashewnoten rechtstreeks met de boot naar Nederland. Geen omweg meer via Azië en een kortere keten voor de populaire cashewnoot.
De Global Cashew Council doet ook een noot in het zakje: India-Ivoorkust-Vietnam-zijn de drie grootste producenten.
Ja Frans, en daarom reizen die Afrikaanse ook naar Azië. Maar daar verandert Johnny wat aan. Kun je aangeven waarom dat fout is?
Dit lijkt wel gewoon een klakkeloos overgenomen marketingtekst?
De meeste cashews in Europa of Nederland komen helemaal niet uit Afrika, maar uit Vietnam en India, en die worden daar ook lokaal gepeld.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.