6
Fotocredits: 'Snickers', Bodo

FlashCacaovrije chocolade, ‘yuk’ of ‘jammie’?

Nee, je proeft het er echt niet aan af, bezweren de makers van Nocoa. De eerste echte cacaovrije chocola ter wereld. Zou het waar zijn? Planet A Foods ontwikkelde een precisie-fermentatieproces waarbij afvalstromen uit Duitsland en noordwest-Europa door oliehoudende gisten worden opgewaardeerd tot alternatieven voor cacao(boter), en later ook kokosolie of palmolie. Nocoa is al op de markt ; eind dit jaar zou een productie van een paar honderd kilo per uur mogelijk moeten zijn.
Voor Nocoa zijn de basisingrediënten geroosterde havermout en het eindproduct van de oliehoudende gisten - dat zijn micro-organismen die 20 tot 80% van hun biomassa in de vorm van vetzuren opslaan. Volgens een smaakpanel smaakt Nocoa net als gewone melkchocola in de voorgelegde Snickersachtige reep. Toegegeven, daar zitten nog wel wat meer ingrediënten in dan alleen chocola. Hetzelfde geldt voor ijs. Vegan ijsmakers hebben Nocoa dan ook al ontdekt.

FoodNavigator - Cocoa-free chocolate developed from oleaginous yeast and fermented oats: ?There is no chance consumers could taste the difference?, 24 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #6
  • 25 aug '22
  • 14:13

Oooooooooh ja, dat spul wat ik altijd een langere naam geef: fabrieksmatig geproduceerde op voedsel lijkende substanties

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #5
  • 25 aug '22
  • 13:31

#4 Astrid, UPF is Ultra Processed Food, sterk bewerkt voedsel dus. Daarvan denkt men worden mensen ziek, worden obees en/of diabeet of hartklachten, want het is zo lekker, vaak goedkoop, en je kan dan niet stoppen met eten. Je eet dan zomaar teveel caloriëen. Een soort omgekeerde heilige graal van de gezondheidsmensen. Het spul wordt ook overal waar mensen zijn aangeboden, je struikelt erover in de supermarkt, het zowat hele middengedeelte ervan is ermee gevuld. Jan Peter noemde dat eens 'the morgue', het lijkenhuis.
Je kan het spul zelf meestal ook niet maken, daar heb je een fabriek voor nodig, die grondstoffen vanuit allerlei windstreken laat komen, gaat mengen met allerlei geur en smaakstoffen, vetten, zout en suikers, zodat het ir-re-sis-ta-ble wordt. Thuis doe je zoiets niet effe.
Voordelen: smakelijk, goedkoop, goede bite, makkelijk te krijgen, veel caloriëen in één keer (voor wie fysiek werk doet en niet diabeet is), vaak goed houdbaar.
Trouwens, bovenstaande ontwikkeling kan interessant zijn, de vooruitzichten voor cacao zijn niet gunstig, oa door klimaatverandering .

Astrid Spijkers
  • #4
  • 25 aug '22
  • 12:39

Wat is UPF?

Dennis Zeilstra
Dennis Zeilstra Microbioom onderzoek
  • #3
  • 24 aug '22
  • 18:35

Dick, ja dit is hartstikke UPF, zeker de cacaoboter vervanger. Sterker nog, daarvoor moeten ze zelfs een novel food aanvraag doen. Dat geldt alleen voor ingrediënten die voor 1997 nooit in onze voeding zaten (in de EU). Ze produceren dus feitelijk nieuwe vetten of vetachtige stoffen. Dat kan met traditionele bereidingswijzen simpelweg niet. Dat is toch wel zo ongeveer de kern van UPF.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #2
  • 24 aug '22
  • 15:50

Ik zie het meer als geinige onzin, gericht op de doelgroep die ook fanatiek voor palmolievrij gaat ;-)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.