0
Fotocredits: Photo of person holding mushroom, Fabian Wiktor, via Pexels

Flash Dagelijkse KostBritten plukken de bossen leeg

Britten zijn massaal aan het wildplukken geslagen. Dat betreuren experts.“Stop er mee, want het is slecht voor het ecosysteem!”, waarschuwen ze.

De plukgasten nemen namelijk handenvol paddenstoelen, kruiden en vruchten mee en dat kan de natuur niet aan, aldus The Guardian. En dan hebben we het nog niet eens over de schade die mensen aanrichten door van de paden af te gaan.

Dat wildplukken in Engeland zo’n trend is geworden, komt met name door de inflatie, vermoeden de experts. Alles wat je in het bos vindt, is immers gratis. Daarnaast wordt de geplukte oogst doorverkocht aan restaurants, die zeker in de lente, veel wildpluk ingrediënten op hun menu’s hebben staan. Fragiele ecosystemen zijn hiervan de dupe.

In Nederland is wildplukken illegaal. Je kunt er zelfs een fikse boete voor krijgen. Wildplukken voor eigen gebruik kan soms op een coulante waarschuwing rekenen.

Dat is ook in Engeland het geval. Wildplukken kan een gezonde en duurzame manier zijn voor mensen om dichterbij de natuur te komen, volgens de experts. “Maar pluk wel alsjeblieft met mate en alleen voor eigen consumptie.” Maar als iedereen het bos in gaat om zijn kostje bij elkaar te scharrelen en de inflatie te slim af te zijn, blijft het natuurlijk een ramp voor de natuur.

The Guardian - Excessive foraging for wild garlic and mushrooms in UK ?a risk to wildlife?, 16 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.