0
Fotocredits: 'Internationaal koeltransport', Wikimedia

Flash VoedselketenBrexit veroorzaakt extra voedselverspilling

Door nieuwe regels aan de grens van Engeland kan de houdbaarheid van verse importproducten uit de EU fors afnemen. Door de Brexit hanteert Engeland andere regels voor de import van goederen. Importeurs moeten de komst van hun leveringen 24 uur voor het land bereiken melden bij de douane. In de praktijk gelden echter veel kortere bestel- en bevoorradingstermijnen uit zorgen om de versheid. Nu arriveren leveringen uit de EU binnen een aantal uren na verzending. De extra dag komt tussen de bestelling en levering in te staan en is domweg een hele dag extra houdbaarheidsverlies voor verse levensmiddelen zoals groenten en vlees.

Bedrijven vrezen dat de 24-uurs regel leidt tot grote, vermijdbare voedselverspilling. Dit geldt met name voor producten met een korte houdbaarheid, zoals vlees en producten die ei bevatten. De waarschuwing komt van de SPS Certification Working Group die 30 boeren, producenten en transporteurs vertegenwoordigt. Ze noemen de regels ‘onhaalbaar’.

De voorzitter van de groep geeft aan dat versproducten nog minstens 75% van hun houdbaarheidstermijn moeten hebben bij ontvangst. Dat heeft te maken met de tijd die nodig is om producten te verwerken, in de schappen te zetten en te verkopen. Daar een harde 20% afhalen zoals de groep voorspelt, vermindert de houdbaarheid met ruim een kwart.

In april treden de nieuwe grensregels in werking. De handelsbelemmeringen kunnen de invoer beperken, de voedselinflatie verhogen en bedrijven doen besluiten hun export naar het Verenigd Koninkrijk te laten staken omdat ze geen goede waar meer kunnen leveren. Dat brengt de voedselzekerheid in gevaar. De Britse regering zegt dat de nieuwe regels nodig zijn om het eiland te beschermen tegen de insleep van ziektes vanaf het vasteland van Europa.

Wellicht zijn de voedselbanken in Engeland wel blij met de eisen. Bederfelijke producten zouden de toch al vele arme Engelsen van gratis voedsel kunnen voorzien.

The Guardian - Brexit border rules could cut shelf life of fresh food from EU by a fifth, say experts, 31 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.