0
Fotocredits: 'Vogezen', Pxhere

Flash PerspectiefBomen slaan veel minder koolstof op door droogte

Het Franse areaal bos blijft groeien. Bestond in 1908 nog 19% van het Franse vasteland uit bos, in 1985 was dat 21% en op dit moment ongeveer 31%, aldus Le Figaro.

Dat past perfect bij de Europese plannen om CO2-uitstoot te compenseren door bomen (44 per werkzame seconde!) en bossen aan te planten.

Jammer genoeg gooit klimaatverandering roet in het eten. De Franse bossen namen in de periode 2013-2021 nog ongeveer 40 miljoen ton kooldioxide per jaar op, vergeleken met 65 miljoen ton per jaar tussen 2005 en 2013. Dat blijkt uit een studie, verschenen in Nature Communications, waarin een team wetenschappers de impact van de extreme hitte en droogte van de zomer van 2022 op de Europese bossen onderzocht. De droogte van 2022 was in Europa al de tweede grote droogte na 2018 en ook de zomer van 2023 was warmer dan gemiddeld.

Uit de metingen van het ICOS-netwerk, een groot Europees netwerk dat de koolstofkringloop monitort, en modelberekeningen valt af te leiden dat de Europese bossen in 2022 zo'n 60 TgC (een eenheid voor de hoeveelheid koolstof in de atmosfeer, legt de WUR uit) minder CO2 opnamen. Ter vergelijking: dat is meer dan de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen in één jaar, en komt bovenop de 750 TgC jaarlijkse CO2-uitstoot in de EU.

In Les Landes, het bosrijke gebied in het zuidwesten van Frankrijk, namen de bomen in de zomer van 2022 zelfs helemaal geen CO2 meer op. Zelfs niet overdag, als de fotosynthese normaal gesproken op zijn sterkst is. Bomen nemen CO2 via de huidmondjes in hun bladeren. In geval van droogte kunnen planten hun huidmondjes sluiten, om minder water te laten verdampen. Bomen slaan tijdens droogte dus minder CO2 op om te kunnen overleven.

Le Figaro - Les forêts françaises de moins en moins performantes pour capter du CO2, 18 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.