14

Flash‘Biologisch kost natuur’

Biologisch is slecht voor de natuur. Niet omdat het minder pesticiden en kunstmest gebruikt maar omdat het meer land nodig heeft. Dat kost natuur. In Nederland is bijvoorbeeld 100.000 ha extra land nodig als we alle koeien buiten en biologisch willen houden. Dat is best veel, want er is maar 1,9 miljoen beschikbaar. Maar zo mag je niet rekenen, zegt ecoloog Jansen. Minder vlees en zuivel helpt minder meer land nodig hebben. Klopt natuurlijk. Maar minder land én minder dierlijk spul is natuurlijk nog beter als het op land voor natuur overhouden aankomt. Argument klaar en dus toch maar geen biologisch? Nog niet: je wilt ook nog weten of het sparen van land door de landbouw zo intensief mogelijk te maken, geen andere negatieve effecten heeft. Helaas zijn daar weinig rekensommetjes over te vinden.

Twitter - Patrick Jansen ? on Twitter, 25 dec 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jan Harm Borger
Jan Harm Borger Land- en tuinbouw
  • #14
  • 29 dec '20
  • 12:09

#8 #9 #12 Je antwoorden liggen zover buiten mijn denkpatronen en ervaringen dat discussie hierover vanuit mijn kant erg moeilijk is.

Ik zou kunnen beginnen met uit te leggen waarom bepaalde vormen van landbouw op die specifieke plek plaats vinden (melkveehouderij in het groene hart, akkerbouw in de Zeeuwse delta, glastuinbouw in het Westland en natuur op de Dwingelose heide) Dit zijn allemaal combinaties van grondsoort, waterstanden en zonuren.

Daarnaast is een hoeveelheid van 645.000 ton bierbostel (jaar 2019, bron opnv.nl) wel erg groot.

Tevens is het verschil in % os. bij grasland vergeleken met akkerbouw grond nogal groot, zie daarvoor bijvoorbeeld publicaties van Nick van Eekeren (Louis Bolk Instituut)

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #13
  • 28 dec '20
  • 21:22

#3
KWh? Smil heeft het over Watts.

En welke rekenkundige komt met 100000 ha. Neem Ittersum, Seufert waar de Bio's zo graag mee spelen, dan is het 380000 ha.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #12
  • 28 dec '20
  • 17:19

Arnold #11, Die opgelegde kwaliteit door de afnemers, daar moeten we sowieso vanaf. De meeste ecologische teeltmethodes hebben daar last van. Slakjes in de sla, wat bladluis op de snijbiet, plekjes op het fruit, ongelijke grootte, is normaal. Korte aanvoerlijnen zijn wel noodzakelijk om de beestjes niet te lang te laten knagen. Ook seizoensgebonden en weersafhankelijk aanbod hoort er bij. We zijn enorm verwend met groente en fruit waaraan je niet meer kan zien of het zomer of winter is, die er onberispelijk uitzien. Kinderen laten een appel met een zwart plekje links liggen alsof het een fabrieksfoutje is!

Arnold van Woerkom
Arnold van Woerkom Land- en tuinbouw
  • #11
  • 28 dec '20
  • 15:53

Joep #9 Daar sla je de plank mis, ja je kan overal voedsel verbouwen maar kwaliteit niet dat is en wordt een steeds groter probleem.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #10
  • 28 dec '20
  • 10:34

#8, en voor bierbostel heb je geen veestapel nodig. Je kan er oesterzwammen op kweken, brood van bakken, goede aanvulling in de compost of terug naar de levensmiddelenindustrie om er andere eiwitrijke producten van te maken. Voer het vee liever met producten die voor menselijke consumptie ongeschikt zijn.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.