22
Fotocredits: 'Koe drinkt uit de sloot', ednl

Flash Perspectief‘Bijzonder slechte’ waterkwaliteit in Nederland

In talloze artikelen in vele media is inmiddels gewezen op de slechte kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland. Het Financieele Dagblad brengt een illustratief staatje dat laat zien dat Nederland zo'n slecht waterkwaliteit heeft dat rechters het land - net als met stikstof - mogelijk voor jaren op slot zullen zetten.

De krant schrijft: Qua waterkwaliteit doet Nederland het niet slecht, maar bijzonder slecht.

Ons land hangt helemaal onderaan de Europese lijst van kwaliteitscijfers. Den Haag weet al sinds 2006 dat de Kaderrichtlijn Water (KRW) die in 2000 in Brussel is overeengekomen in 2027 in werking treedt. Onze overheid heeft al twee keer uitstel aangevraagd maar heeft die tijd onvoldoende gebruikt om te kunnen voldoen aan de KRW. Niettemin moet in 2027 het zogeheten Goed Ecologisch Potentieel (GEP) zijn bereikt. Het GEP is de toestand die ontstaat na het treffen van alle zinvolle maatregelen. Uitzonderingen en minder strenge doelen dan het GEP zijn denkbaar als daar goed onderbouwde motieven voor zijn. Niets of te weinig doen is echter geen optie.

Een zwart scenario dat gelijkenissen vertoont met de stikstofcrisis tekent zich af. "Er kunnen boetes uit Brussel volgen. Ook is het niet uitgesloten dat rechters boeren gaan verplichten minder mest over hun land uit te rijden, om verdere vervuiling van het water te voorkomen." Dat zegt hoogleraar waterecologie Piet Verdonschot (WUR).

In het staatje scoort Finland de beste waterkwaliteit met een getal rond de 7 op een schaal van 1-10; België - dat wordt geteisterd door de nodige giflozingschandalen vanuit de industrie - haalt een magere drie, terwijl Nederland als enige bijna nul scoort. Dat zou moeten betekenen dat er een hoog verbeterpotentieel is.

Het Financieele Dagblad - Nederland creëert zijn eigen watercrisis , 5 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #21
  • 10 jul '23
  • 8:19

Over opwarming van de aarde hoeven we niet te discussiëren. Daar zijn we het wel over eens. Het gaar erom wat landen zoals India, China en het Afrikaanse continent doen. En ik kan je vast vertellen dat et aantal airco's hier ook explosief zal toenemen nu de stroomprijs met mooi weer negatief is. Ik weet niet of je het volgt, maar vorige week moest je per kwh op de piek 45 cent bijleggen als je een dynamisch contract had. Dwz je beurt geld als je iets aanzet als er te veel stroom is.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #20
  • 10 jul '23
  • 7:06

#17 Willem, "de wereld temperatuur 0.00036 graad Celsius gezakt is". Dat zou dan een hele prestatie zijn, want die staat geprogrammeerd om verder te stijgen: link , haal ik zomaar uit de 'gespot'-balk.
Maak jij je niet druk over wat jouw kinderen, en misschien ook al jezelf, te wachten staat, om nog een beetje normaal te kunnen leven? Het overschrijden van de planetaire grenzen, met die van het klimaat als één van de duidelijkste, gaat de kosten van levensonderhoud omhoog jagen. Zo is in Spanje het eten duur geworden door oa het vernietigen van de oogst door de hittegolf van april...maar nog meer van die grappen zullen volgen, wereldwijd. De airco's die welvarende spanjaarden aanschaffen, om normaal te kunnen slapen, gaan bijdragen aan de opwarming. Ouderen in bejaardentehuizen gaan stilzwijgend dood door hitte....komt niet, nauwelijks in de statistieken, want niet te duiden, maar airco's zijn duur, en worden daar niet goed toegepast. Je moet ergens aan dood, bijvoorbeeld een half jaar later na een hittegolf, door een ziekte.
In de vorige eeuw werd ahw ingestemd met het idee dat klimaatverandering wel 'technisch te regelen' was (aircootje plaatsen, plantjes veredelen tegen hitte en droogte bijvoorbeeld; de koers van klimaatverandering was al bekend bij de oliemaatschappijen vanaf jaren '70), maar toen had men het nog niet over de andere planetaire grenzen. Het lijkt mij dat we daar nog steeds zijn.
Je kan ook stellen dat die planetaire grenzen een verzinsel zijn van Rockström en rustig verder slapen; heeft ook wel wat.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #19
  • 9 jul '23
  • 21:38

#7 Nee te kort door de bocht, FD had moeten realiseren dat onderling vergelijken niet kon of de opmerking erbij moeten maken. Hoewel we vorderingen hebben gemaakt zijn we er nog niet, maar het demotiveert wel als alles automatisch op negatief blijft terwijl er wel verbetering is (one out all out). Ook de monitoringswijze, Metingen (zie bv PFAS) & modelering (is ie weer), maakt uit.
Zie bv hier.

Hoe ga je het goede doen als je niet, bij begin samen met EU, over het juiste instrumentarium beschikt ter vergelijking en toetsing. Beginnen met gelijkheid en doelen, dat hadden we al decennia geleden moeten doen en nu word het weer paniekvoetbal met alle gevolgen van dien.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #18
  • 7 jul '23
  • 23:27

#17 Willem, dat bedoel ik precies. ik ben realist, die paar linkse mensen in NL zijn het gevaar helemaal niet, dat maakt de rechts stemmende mens er van. ik noemde 3 problemen graaien van groot kapitaal, AI en tegen je eigen belangen stemmen. daar zit niks links bij, terwijl ik wel degelijk aan de sociale kant van de samenleving sta. maar dat we het niet eens worden had ik al eerder gemerkt. Het zij zo. Ik wens je toch een prettige voorzetting van deze mooie dagen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.