22
Fotocredits: 'Koe drinkt uit de sloot', ednl

Flash Perspectief‘Bijzonder slechte’ waterkwaliteit in Nederland

In talloze artikelen in vele media is inmiddels gewezen op de slechte kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland. Het Financieele Dagblad brengt een illustratief staatje dat laat zien dat Nederland zo'n slecht waterkwaliteit heeft dat rechters het land - net als met stikstof - mogelijk voor jaren op slot zullen zetten.

De krant schrijft: Qua waterkwaliteit doet Nederland het niet slecht, maar bijzonder slecht.

Ons land hangt helemaal onderaan de Europese lijst van kwaliteitscijfers. Den Haag weet al sinds 2006 dat de Kaderrichtlijn Water (KRW) die in 2000 in Brussel is overeengekomen in 2027 in werking treedt. Onze overheid heeft al twee keer uitstel aangevraagd maar heeft die tijd onvoldoende gebruikt om te kunnen voldoen aan de KRW. Niettemin moet in 2027 het zogeheten Goed Ecologisch Potentieel (GEP) zijn bereikt. Het GEP is de toestand die ontstaat na het treffen van alle zinvolle maatregelen. Uitzonderingen en minder strenge doelen dan het GEP zijn denkbaar als daar goed onderbouwde motieven voor zijn. Niets of te weinig doen is echter geen optie.

Een zwart scenario dat gelijkenissen vertoont met de stikstofcrisis tekent zich af. "Er kunnen boetes uit Brussel volgen. Ook is het niet uitgesloten dat rechters boeren gaan verplichten minder mest over hun land uit te rijden, om verdere vervuiling van het water te voorkomen." Dat zegt hoogleraar waterecologie Piet Verdonschot (WUR).

In het staatje scoort Finland de beste waterkwaliteit met een getal rond de 7 op een schaal van 1-10; België - dat wordt geteisterd door de nodige giflozingschandalen vanuit de industrie - haalt een magere drie, terwijl Nederland als enige bijna nul scoort. Dat zou moeten betekenen dat er een hoog verbeterpotentieel is.

Het Financieele Dagblad - Nederland creëert zijn eigen watercrisis , 5 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #1
  • 5 jul '23
  • 15:57

Nederland, aan het eind van de Rijn ( door de Duitse industriegebieden rond Mannheim en Ruhr) resp. Maas ( door de Franse Elzas en Lotharingen en langs het Belgische Luik) en Schelde ( lands gent en Antwerpen). Niets verbazend.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 5 jul '23
  • 16:09

In de Rijn zwemt weer zalm en steur. Zo ‘schoon’ issie. Ik meen dat het oppervlaktewater er hier zo slecht aan toe is door vnl. bestrijdingsmiddelen, meststoffen en medicijnen.

Jopie Duijnhouwer
  • #3
  • 5 jul '23
  • 17:49

Harry Romijn , niet de Rijn en Schelde zijn het meest verontreinigd volgens het artikel in het FD. Als je naar de kaartjes kijkt, is vrijwel alle oppervlaktewater sterk verontreinigd, met name in Noord- en Zuid Holland

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #4
  • 5 jul '23
  • 23:58

In de jaren '70 werd zwemmen in alle rivieren afgeraden. Er werd volop geloosd. Farce Majeur zong over de vergiftigde Donge door leerlooijerijen. Bij Van gewest tot Gewest dreef er volop schuim op de kanalen in het veenkoloniale gebied rond de fabrieksaardappelfabrieken.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #5
  • 6 jul '23
  • 16:55

Het zou ook kunnen helpen om op dezelfde wijze te meten en rapporteren binnen de EU (framewerk is nu te vrijblijvend) om überhaupt goede vergelijkingen mogelijk te maken (vb "Tekortkomingen in monitoringsystemen leidden tot een gebrek aan gegevens met betrekking tot zowel de soorten als de bronnen van verontreiniging die er de oorzaak van zijn dat waterlichamen niet aan de eisen voldoen").

Verder is het in een rivierdelta niet raar om als afvoerputje te dienen, nog een reden om gelijke normen te hanteren.

Ook maakt men hier geen onderscheid in bronnen, de stedelijke invloed (bv riool(overstort)) en dichtheid lijkt gecorreleerd te zijn met kwaliteit.

Tot slot hanteert men het "one out, all out" principe (vergelijkbaar met voorzorgsprincipe), waarbij 1 overschrijding op 1 van de vele geteste stoffen automatisch leidt tot onvoldoende voor een hele waterloop dan wel gebied. Verbeteringen worden zo niet gezien.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.