13
Fotocredits: Ministerie van LNV, FlippyFlink, Wikimedia

Flash Perspectief‘Bij Landbouwministerie is vakkennis niet nodig’

In een zure, maar voor buitenstaanders vermakelijke column schrijft boerin en akkerbouwvoorvrouw van LTO Nederland Tineke de Vries over een personeelsadvertentie van het ministerie van Landbouw (LNV). Het ministerie zocht een heuse senior beleidsmedewerker gewasbescherming. De Vries zakt de moed in de schoenen omdat ze weet dat boerenkool, sla, bieten, aardappelen en zelfs biologische appelen niet zonder gewasbescherming kunnen. Het ministerie wil "de emissies terugdringen naar nul".

Daarmee is "de toon gezet", schrijft De Vries. "Gewasbescherming dient geen doel, maar is een probleem. Stevig optreden zal die boeren leren. Bovendien 'onderhoud je contacten met collega’s, ngo’s, waterschappen en sectorpartijen'. In die volgorde dus. Maar nu komt het. In de functie-eisen staat dat je minimaal drie jaar ervaring nodig hebt als beleidsmedewerker bij een ministerie, maar dat inhoudelijke kennis van het dossier niet noodzakelijk is."

Ze vraagt zich af hoe een ministerie beleid kan maken zonder kennis. Beleid maak je in samenwerking met ondernemende mensen met vakkennis waar je het voor maakt; het moet immers wel kunnen. Samen zoek je naar wat kan om een serieus stappenplan te maken om van een hoog pesticidengebruik nu naar nul te komen. Het ministerie maakte met de advertentie duidelijk niet te snappen hoe het spel werkt.

Voorzitter Sjoukje Heimovaara van de Wageningse Universiteit leek het betoog van De Vries te steunen, maar trok haar steun ook schielijk weer in. Volgens haar zitten er ook mensen op het ministerie die nog ingehuurd zijn omdat ze wel wat weten.

Nieuwe Oogst - 'Vacature bij landbouwministerie, inhoudelijke kennis niet noodzakelijk', 8 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Mark Soetman
Mark Soetman Levensmiddelenproductie
  • #13
  • 12 dec '23
  • 12:51

ASML besluit om in 2024 te stoppen. Deuren dicht, iedereen exit. In 2027 begint de spijt te knagen en volgt een herstart. Hoe goed denk je dat de chipmachines die in 2028 van de band lopen zullen zijn?
Het ergste vind ik nog wel dat er merkbaar een anti-boeren grondhouding heerst. Lastige mensen die agrariërs. Vissers zijn nog erger. En veehouders. Lastig lastig lastig.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #12
  • 11 dec '23
  • 20:49

Jochem #8, "Senior beleidsmedewerker gewasbescherming"
Hier staat ie nog: Linkedin.
En een uitgebreide versie: Linkedin.

Functieomschrijving

Houd jij van werken aan een stevige maatschappelijke uitdaging? Wil je je actief inzetten voor een transitie naar verdere verduurzaming van de landbouw? Heb je interesse in een dossier dat maatschappelijk en politiek in de belangstelling staat? Dan zijn we op zoek naar jou.

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen leidt tot overschrijdingen van waterkwaliteitsnormen die ter implementatie van de Kaderrichtlijn water (KRW) in Nederland zijn vastgesteld om een voldoende goede waterkwaliteit te bereiken. Er zijn stevige maatregelen nodig om de emissies van gewasbeschermingsmiddelen naar oppervlakte- en grondwater terug te dringen richting nul. Die maatregelen richten zich op (bindende) normstelling in bijvoorbeeld toelatingscriteria van gewasbeschermingsmiddelen en emissie-reducerende voorschriften, en tegelijkertijd ook op stimulering via subsidies, kennisverspreiding en monitoring. Hieraan werken we.

Als Senior beleidsmedewerker gewasbescherming werk je in een collegiaal team van 10 beleidsmedewerkers. Als team werken we aan verschillende nationale, Europese en internationale aspecten van gewasbescherming. Je vertaalt maatschappelijke vraagstukken rondom gewasbescherming naar concrete beleidsadviezen voor de bewindspersonen. Je werkt aan een politiek-bestuurlijk gevoelig dossier, waar veel Kamerdebatten en Kamervragen aan de orde zijn die vaak urgent moeten worden opgepakt door jou en het team. Daarnaast zijn er reguliere taken, zoals het maken van beleidsvoorstellen, het uitzetten en begeleiden van onderzoekstrajecten, het maken van subsidieregelingen en het meewerken aan wijzigingen van wet- en regelgeving. Je onderhoudt contacten met collega’s van andere departementen, NGO’s, waterschappen en sectorpartijen.

Als de politieke actualiteit erom vraagt, is flexibiliteit in je werkpakket aan de orde. Je kunt ook verwachten dat je met openbaarheidsverzoeken (Woo) te maken krijgt en met de beantwoording van vragen vanuit pers en burgers.

Functie-eisen

Jij beseft dat je gaat werken aan politiek-gevoelige dossiers in een ingewikkelde omgeving waar vaak tegengestelde belangen spelen. Door jouw ervaring als beleidsmedewerker weet je hoe je hier op de juiste manier op in moet spelen. Verder voel je goed aan wat er speelt in de praktijk en wat de zwaarte is van bepaalde onderwerpen. Hierdoor worden deze onderwerpen op tijd en op het juiste niveau op de agenda gezet. In de politieke omging van dit dossier moet je kunnen meebewegen wanneer de situatie daarom vraagt. We gaan er daarom ook van uit dat je flexibel kunt zijn bij de invulling van je werkpakket. Door jouw open houding komen collega's voor een duidelijk advies graag naar jou toe. Ook heb jij:

- minimaal 3 jaar werkervaring als beleidsmedewerker bij een ministerie.
- ervaring met het vertalen van technisch-inhoudelijke dossiers naar beleidsstukken. Hierbij is - inhoudelijke kennis van de dossiers vooraf niet noodzakelijk.
goede communicatieve vaardigheden, op papier en tijdens een gesprek.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #11
  • 11 dec '23
  • 20:14

James #9 We liepen enkele dagen met een zak kersen uit de winkel in de rugzak (warm weer) tot er op de derde dag plots witte larfjes uit kropen en uit was de pret.

Appels zonder pesticides, ik dacht dat alleen mijn buurman dat kon, maar
"Pomoloog Hans-Joachim Bannier verzamelt al appelsoorten sinds 1995. Hij gebruikt bewust geen pesticiden om zijn bomen te verzorgen. Dit is de enige manier om erachter te komen welke variëteiten echt robuust zijn tegen ziekten, maar ook bestand tegen klimaatveranderingen. Zeldzame of vergeten appelvariëteiten met nieuwe mogelijkheden staan nog in boomgaarden. Ze maken deel uit van ons landbouwmilieu en zijn een immaterieel cultureel erfgoed. Toch zijn ze in gevaar. In Brandenburg strijdt de vereniging "Äpfel und Konsorten" voor hun behoud........."

Bron:
ARTE (Fr) of ARTE (D)
(32 minuten, beschikbaar van 03/11/2023 bis 01/11/2028)

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #10
  • 11 dec '23
  • 20:08

Vroeger was alles beter. De ouderwetse consument was op zijn hoede. Wurmpjes in de appels, larfjes in de frambozen, slakken in de sla, oorkruiper in de andijvie. Met het afspoelen verraadden ze zichzelf (meestal). Het heeft mij niet gedeerd.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #9
  • 11 dec '23
  • 17:50

Ik moet de teler nog ontmoeten die kersen kan verbouwen zonder gewas bescherming. En de consument die vrolijk zijn/haar kersen eet met fruitvlieg larfjes er in.
Bovendien zijn er maar weinig of geen appels die gekweekt kunnen worden zonder enigerlei vorm van gewas bescherming

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.