1
Fotocredits: 'Making injeera in Dembi Dollo, Ethiopia', Counthaku via Wikimedia Commons

FlashBeter fornuis beter voor mens, milieu en klimaat

Op het Ethiopische platteland zijn het van oudsher de vrouwen die koken en brandstof verzamelen. Dat gaat traditioneel op open houten vuren in huis. Dat is niet duurzaam (veel warmte gaat verloren en de verbranding is incompleet), gevaarlijk én schadelijk voor de gezondheid vanwege de giftige rook.

Een verbeterd fornuis blijkt Ethiopische vrouwen een betere positie te geven. Fornuizen verkorten de kooktijd en zijn energiezuiniger. Vrouwen zijn daardoor minder tijd kwijt aan het bereiden van maaltijden en het halen van brandstof. In die tijd kunnen ze betaald werk doen.

Huishoudens die de ouderwetse kookwijze inruilden voor een verbeterd fornuis eten gevarieerder. Dat is gezonder en omdat ze wat meer in kas hebben, hebben ze alle dagen te eten. Dat vermindert de ondervoeding. Daar komt nog eens bij dat de fornuizen ook de koolstofuitstoot flink terugbrengen.

Beter fornuis geeft Ethiopische vrouwen betere positie - Resource online, 8 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #1
  • 9 sep '22
  • 10:32

Goed en belangrijk. Op veel plekken in de wereld wordt op houtvuur of met vergelijkbare brandstof gekookt. Inefficiënt. Veel warmte gaat ongebruikt de lucht is en de rook doet kwaad. Het 'fornuis', beschreven in het bericht hierboven, is het zoveelste ontwerp van een kooktoestelletje dat minder brandstof gebruikt bij beter resultaat. Ontwikkelingswerkers en hun organisaties thuis ontwerpen al decennia lang efficiëntere kooktoestellen voor gebruik in gebieden waar geen enkele voorziening is zoals wij die gewend zijn (zoals wij verwend zijn).
In Zuid Afrika is zo een kooktoestel bedacht en gemaakt van klei. Ik weet niet of het is ontworpen met hulp van ontwikkelingswerk uit het Westen. Maar het apparaat is ook gemaakt in een luxe metalen uitvoering en beschikbaar voor ons, rijken, die ook wel eens ongemakkelijk en avontuurlijk willen koken en schroeien in de open lucht. De Cobb-barbecue.
https://www.cobb.nl/ontstaan-van-de-cobb/

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.