4
Fotocredits: Sticker FDF, FDF

Flash PerspectiefBBB niet genoeg pro-boer, vindt FDF

De Farmers Defence Force (FDF) overweegt om een nieuwe politieke partij op te richten omdat bestaande partijen het boerenbelang onvoldoende vertegenwoordigen. Volgens voorzitter Mark van den Oever zijn er drie opties: niets doen, aansluiten bij een bestaande partij of zelf een partij starten. De aanhang van de actiegroep mag beslissen over de keuze.

Van den Oever ziet problemen bij de huidige partijen. De BBB van Caroline van der Plas 'zwabbert te veel' vindt hij. De partij sloot in Noord-Holland een coalitieakkoord dat gedwongen uitkoop van boerenbedrijven niet volledig uitsluit.

Van den Oever ziet meer naar rechts bij Forum voor Democratie, PVV, JA21 en Wybren van Haga (Belang van Nederland) steun voor het boerengeluid. Die partijen hebben echter als nadeel dat ze te weinig aandacht hebben voor landbouw.

In een vlog kondigde Van den Oever aan dat de FDF op 14 augustus in Nijkerk samen komt in een besloten bijeenkomst voor leden. Daar zal worden bepaald of FDF een zetel in het parlement nastreeft bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Van den Oever zegt zelf geen politieke ambities te hebben.

De plannen van de FDF laten zien hoe verdeeld boeren in Nederland nog altijd zijn. Zelfs nu BBB op een significant aantal zetels in de Tweede Kamer afstevent, laat de FDF de facto alvast weten een eigen geluid nodig te vinden. Nadat LTO Nederland geen landbouwakkoord bleek te willen, schuift die club vermoedelijk op van CDA naar BBB. FDF schuift naar radicaal rechts.

In een podcast met Follow the Money gaf voorzitter Roy Meijer van de jonge-boerenorganisatie NAJK recent aan te vrezen voor verdere polarisatie in de politiek. Mogelijk weten de jonge boeren een nieuw midden te bouwen tussen de rechtse en linkse stromingen, nu het traditionele Nederlandse midden met het verdwijnen van Rutte IV en de decimering van het CDA geschiedenis lijkt.

Nieuwe Oogst - Farmers Defence Force overweegt eigen politieke partij, 8 aug 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #4
 • 15 aug '23
 • 20:05

#2 Wat een smerige en laffe opmerking eigenlijk. Nee dan liever cross and bones vermomd als baked eggs with bacon logootje op FL. Waarom doet dat me nou toch zo aan dit denken?

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
 • #3
 • 15 aug '23
 • 18:14

Als Van den Oever constructief wilt zijn -en dat betwijfel ik- dan schrijft hij een hoofdstuk voor een (virtueel) verkiezingsprogramma over boeren, het buitengebied en de toekomst van de Agri-food sector. Ik heb van hem nog niks pragmatisch en/of visionairs gezien. Ik daag heb bij deze uit: kom maar op met je inhoud!

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
 • #2
 • 15 aug '23
 • 14:59

Wat een weerzinwekkende geldingsdrang heeft deze vrouw. Ik denk trouwens dat Mark meer ziet in een beweging met een vlag, een roofvogelig logo en uniforme kleding.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
 • #1
 • 15 aug '23
 • 13:57

Sieta moet ook altijd alles zelluf doen. Uit armoede gaat ze maar met v Haga in zee en wordt de nr 3 van BVNL. Al decennia sleurt Sieta, zo verbindend ook en ten koste van haar eigen situatie. FDF kwam er achter dat de vrijage met FvD, met Gideon en Thierry niet breed gepikt werd door menige boer en dat ze de boot aan het missen zijn mbt BBB, omdat deze club van Caroline zich niet meer in kan laten met complotwappies en intimideerders van wat voor soort ook.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.