Er is een markt voor gekookte en gekookte & gepelde eieren.
Jumbo Gekookte Eieren, "10+ dagen vers" staat er bij. Met zout en glansmiddel: schellak (gewonnen uit de afscheiding van bepaalde luizen). Hard- of zachtgekookt, het wordt niet vermeld. Maar "verse eieren" heb je toch nodig voor o.a. de bereiding van mayonaise, om op te kloppen, dooier en eiwit scheiden . . . ?
Gebruik voor mayonaise "verse-rauwe eieren", want gekookt kan ook vers zijn.
En heb je moeite met het pellen van gekookte eieren? Dan zijn er ook gekookte en gepelde scharreleieren, voornamelijk verkocht door Sligro, Hanos, Makro, in emmers. Eet er niet te veel van tegelijk want ze zijn geconserveerd met E211 (maakt histamine vrij en kan tot allergische reacties leiden) en E451 (beinvloedt de enzymactiviteit, waardoor spijsverteringsstoornissen kunnen optreden zoals diarree, kan nierbeschadiging veroorzaken, huidirritatie en slijmvliesirritatie. Overigens onschadelijk maar Ik kook en pel ze toch liever zelf.
Overigens worden de gekookte eieren niet gekookt (100 ˚C) maar bij 92 ˚C. De dooier wordt niet helemaal droog waardoor langer houdbaar. De schellak dicht de poriën van de schaal waardoor het ei als het ware vacuüm verpakt is. (Alles over eieren)