0
Fotocredits: 'Reef at work ', Cesar Jung-Harada, via Flickr, CC BY-NC-SA 2.0 DEED

Flash PerspectiefBaggeraars creëren oesterbanken in de Noordzee

Belgische en Nederlandse baggerbedrijven gaan de biodiversiteit in de Noordzee een handje helpen.

In Vlissingen gaan de bedrijven speciaal gevormde betonblokken in het water plaatsen met daarop platte oesters ‘gelijmd’. Hopelijk zullen de schelpdieren zich voortplanten zodat een oesterrif ontstaat. Oesterriffen trekken namelijk allerlei flora en fauna aan, maar zijn nagenoeg verdwenen uit de Noordzee door overbevissing.

Het initiatief is een samenwerking tussen het Nederlandse baggerbedrijf Van Oord, windmolenparkuitbater Orsted en het Vlaamse bedrijf Go Ocean.

Voor de kust van het Belgische Blankenberge loopt een ander project van Go Ocean. Daar gaat het bedrijf een betonnen havendam plaatsen, met holtes en ruw oppervlak om de biodiversiteit te stimuleren. Of het echt gaat werken, moet onderzoek uitwijzen. Hetzelfde beton leverde in de VS, Spanje en Singapore in ieder geval positieve resultaten.

Ondanks dat de projecten als natuurherstel in de markt gezet worden, mag je het niet zo noemen, zegt het Vlaams Instituut voor de Zee in de Standaard: “Een betonnen constructie is niet de normale habitat in zee. Het is niet de bedoeling om langs de hele kust van die blokken te droppen.”

De Tijd - 403 Blocked , 30 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.