FlashAutocratie als toekomst

Je wist het al: China neemt de wereldorde over. De Nederlandse geopolitie-watcher en Trouw-columnist Rob van Wijk legt in gesprek met 'zijn' krant uit wat dat voor ons leven gaat betekenen. Hij schreef er een nieuw boek over waarin je het allemaal kunt nalezen. China heeft massa en krijgt nu al via uitstekende maar heel betaalbare technologie alle data in handen, ook die van ons alledaagse leven. Wie we bellen, wat we kijken, waar we lopen, rijden, vrijen en boodschappen doen. Wie dat allemaal weet, wordt de baas; al helemaal omdat het oude Westen geen eenheid vormt om er een even massief antwoord op te geven. Exit dus onze menselijke waarden en gelijkheid - ook maar een ideologie, zegt Van Wijk, maar eentje waar we aan gewend zijn en waar we ons thuis bij voelen. Helaas. De autocratie met trouw aan de keizer van China komt eraan. Xi Jinping is president voor het leven en weet straks wat wij allemaal uitvreten en willen. Hij is beter in staat om al dat wispelturige gedrag te sturen dan de president van de EU. Die krijgt met zijn ruziënde klasje democratisch gekozen leiders nog geen ei in de pan. Het bakken lukt al helemaal niet.

Trouw - ?China pakt ons gewoon in?, 21 feb 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #2
  • 23 feb '19
  • 15:54

Ik zit net Churchill weer eens te kijken.... Die zou gruwen van zo veel onbenul aangaande het verkwanselen van onze eigen Westerse vrije cultuur en beschaving.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 22 feb '19
  • 0:32

Een bericht uit De Tijd: het lijkt erop dat zelfs president Trump zwicht voor de superieure kwaliteit van Huawei's 5G.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.