4
Fotocredits: 'Kipster ei', Foodlog Media

Flash VoedselketenAustraliërs vinden Kipster opnieuw uit

De Australiërs zijn erachter gekomen dat het best een slim idee is om voedselafval aan kippen te geven. Iets wat het Nederlandse bedrijf Kipster al lang doet. De Australische kippenindustrie zou het in theorie flink wat geld kunnen besparen ($500 miljoen per jaar).

Wat hebben de onderzoekers uitgevogeld? Met een gepatenteerd productieproces werd afval uit onder meer brouwerijen en ziekenhuizen omgezet in een poeder dat aan legkippen werd gevoerd. De onderzoekers keken naar de kwaliteit van de gelegde kippeneieren. Die bleef hoog. Ook de eierproductie van de legkippen bleef op peil. Opmerkelijk was dat de kippen die afval als voer kregen ook een hogere feed efficiency hadden: met minder voer produceren ze meer vergeleken met kippen die een controledieet van tarwe, soja en sorghum kregen.

In Australië gaat 65% van de productiekosten van kip naar het voer en eindigt elk jaar 7,3 miljoen ton voedsel op vuilnisbelten. Dat voedselafval als kippenvoer gebruiken zou de broeikasgasuitstoot van eierproductie met 76% omlaag kunnen brengen en de uitstoot van kippenvleesproductie met 25%, schrijft phys.org. De kosten voor kippenvoer zouden gehalveerd kunnen worden.

Phys.org - Chicken feed made of food waste could slash costs and emissions, 9 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #4
  • 10 jun '23
  • 21:57

Da's het mooie van kippen, zij eten alles, zelfs kip.

Douwe de Jong
Douwe de Jong Energie Economie Eten
  • #3
  • 10 jun '23
  • 16:30

Zonnepischroot/sojahullen,doppen/tarwegries/ broodmeel etc. etc.
Allemaal grondstoffen welk al decennia naar dieren en kippen gaan. Zie ook de moermanladder.
Het interessante van de komende periode is hoeveel van deze grondstoffen gaan een stapje op deze ladder maken en weer terug naar de menselijke consumptie (hoogste verwaarding)
Bijvoorbeeld oud her gebruiken via desem zie bakkersgrondstoffen.
Hier in Friesland maken ze er weer bonbons van.
Veel deze stromen zullen in de toekomst echt een andere richting vinden.
Stel we gaan dan ook nog eens de verspilling aanpakken in onze voedsel keten min 30% dan zijn er nog veel uitdagingen en besparingen te bedenken en zal ook de prijs van voedsel moeten dalen.
Alleen al door minder verbruik van energie.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 9 jun '23
  • 22:20

En waar doen ze dat sinds het industriële tijdperk?

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #1
  • 9 jun '23
  • 14:34

Aten kippen op de boerderij niet altijd het afval op uit de keuken?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.