3
Fotocredits: 'LNG gastanker', Wikimedia

FlashAmerikanen willen extra gas naar EU sturen

De Europese Unie haalt ongeveer een derde van zijn gasverbruik uit Rusland. Het komt naar de EU via pijpleidingen die door Oekraïne lopen. Door het oplopende conflict over Oekraïne tussen Rusland en de NATO-landen dreigt de EU het zonder Russisch gas te moeten stellen. Als dat daadwerkelijk gebeurt, zullen in de EU ernstige verstoringen van de orde optreden. Reuters meldt dat de VS daar serieus rekening mee houdt en daarom bereid is schaliegas te gaan leveren in LNG-vorm die per tanker vervoerd kan worden naar de EU. Volgens Reuters komt het aanbod van de Amerikanen en heeft Brussel er niet om gevraagd.

Als de aanvoer van Russisch gas stokt, bijvoorbeeld door een militair conflict of doordat Rusland de gaskraan dichtdraait, wordt de huidige energiecrisis nog erger. Er zullen economische problemen en maatschappelijke onrust ontstaan, vrezen de Amerikanen.

Rusland heeft duizenden troepen verzameld in het grensgebied met buurland Oekraïne, dat het in zijn strategisch bereik wil houden. De EU en VS zien Oekraïne als een vrij land dat naar Westerse snit wil kunnen functioneren. Het Westen vreest een inval door Rusland. Rusland ontkent op oorlog uit te zijn en wil slechts de garantie dat het Westen Oekraïne niet in zijn invloedssfeer brengt.

Reuters - Exclusive: U.S. talks to energy firms on EU gas supply in case of Russia-Ukraine conflict, 15 jan 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 23 jan '22
  • 10:23

Hendrik J. Kaput en Piet Hermus, Duitsland ontslaat zijn hoogste marine-baas omdat hij heeft gezegd dat hij vindt dat Poetin respect verdient en omdat wij hem nodig hebben in een machtsbalans richting China. Het nieuws en het filmpje zijn te vinden op de FAZ.

Onze voormalige minster van financien Wopke zit nu op buitenlandse zaken en is bereid Oekraine militair steun te verlenen en doet mee met de VS, terwijl Europa goed zou moeten uitkijken naar wat ze doet en met wat Poetin denkt volgens oud-NATO baas Jaap de Hoop Scheffer.

Ik vrees dat Krone-Schmalz, de marine-baas en de oud-Nato baas hier de professionals zijn en dat Europa straks uit elkaar valt over het gas uit Rusland door de rookies die nu aan het stuur zitten en mogelijk de gedachte dat we op enige termijn toch van het gas af moeten.

Ook de in de FAZ: SANKTIONEN GEGEN RUSSLAND? Erdgas-Alarm wegen Putins Aufmarsch.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 16 jan '22
  • 10:13

Hendrik J. Kaput stuurde ons drie videos met de Duitse Ruslandkenner Gabriele Krone-Schmalz die de moeite van het bekijken waard zijn om je te realiseren hoe beperkt geïnformeerd zelfs internationale betrekkingen zich ontwikkelen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.