0
Fotocredits: 'UlefosJernverk', Krg CC BY-SA 4.0

Flash PerspectiefAlweer extra rijkdom voor Noorwegen

Recent werd in Noorwegen een voorraad fosfaat ontdekt die groter is dan die in Marokko, de tot nu toe grootste in de wereld. Zonder fosfaat is moderne landbouw onmogelijk. Gisteren werd bekend dat het land ook nog eens over de grootste voorraad zeldzame aardmetalen beschikt. Ze zijn onmisbaar voor de productie van duurzame en strategische technologie.

De aardmetalen werden ontdekt in het dorpje Ulefoss, in het zuiden van Noorwegen. Ze zijn erg waardevol voor geheel Europa, omdat ze ons minder afhankelijk kunnen maken van China, een van de grootste bronnen van deze metalen en de verwerking daarvan in producten. Ze worden gebruikt in elektrische auto's, windmolens, en zelfs in de defensie-industrie voor straaljagers, wapens en raketten. Ook in alledaagse elektronica zoals mobieltjes en laptops zitten ze.

De gemeente Ulefoss maakt zich echter zorgen over Chinese kapers. De metalen zijn onderdeel van oude mijnen die privaat bezit zijn. De eigenaren kunnen dan ook voor veel geld verkopen aan China. De overheid moet die mogelijk zo snel mogelijk wettelijk blokkeren, vindt het nieuwe mijnbedrijf dat de metalen ontdekte door middel van proefboringen. De Noren zijn van plan er een door Noorwegen geleide keten van producten mee op te zetten.

Noorwegen was al rijk door zijn energiebronnen. De ontdekking van fosfaat en zeldzame aardmetalen heeft het land nu opnieuw bronnen voor grote rijkdom aangeboord. Nederland kon slapend rijk worden door gas. De Noren door energie, fosfaat en gas, een triple ace.

NOS - Noors dorpje zit op grootste Europese voorraad zeldzame aardmetalen, 27 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.