0
Fotocredits: 'Rode wijn', Pxhere

Flash VoedselketenAlgoritme weet precies waar wijn vandaan komt

De plek waar de druif groeit geeft een wijn daadwerkelijk een uniek karakter. Dat blijkt uit onderzoek waarbij 80 rode wijnen uit 12 jaren tussen 1990 en 2007 afkomstig van 7 wijndomeinen in de Bordeaux onder de loep werden genomen. De onderzoekers gebruikten machine learning om de chemische samenstelling van de wijnen te analyseren. Ze wilden weten of de wijnen van een domein een vergelijkbaar chemisch profiel hebben, onafhankelijk van het jaar waarin de wijn gemaakt is.

De chemische samenstelling werd verkregen door gaschromatografie. Om het machine learning algoritme te trainen werd het telkens gevoed met een deel van de data, waarna het van een paar wijnen mocht raden waar ze vandaan kwamen. Het algoritme wist in 100% van de gevallen die het kreeg voorgelegd precies te vertellen van welke wijngaard een wijn afkomstig was. Het was 50% accuraat in het raden van het productiejaar van de wijn.

Deze techniek om de herkomst van wijn te achterhalen zou kunnen helpen bij het bestrijden van fraude. Volgens onderzoeker Alexandre Pouget zou het algoritme ook handig gereedschap zijn bij het mengen van wijn om “geweldige blends” te maken.

Bier wordt niet gemaakt van gerst van één akker. Als dat wel het geval zou zijn, is vermoedelijk ook gerstenat te lokaliseren.

NewScientist - AI can tell which chateau Bordeaux wines come from with 100% accuracy, 8 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.