0
Fotocredits: 'Algenkweek', Wikimedia

Flash Dagelijkse KostAlgen moet je doseren

Algen zijn het voedsel van de toekomst, als de consument er tenminste voor open staat. Kris Heirbaut, circulaire boer, vertelt in Knack over de innovatieve algeninstallatie die hij op zijn boerderij heeft gebouwd.

Chlorella, microalgen, worden al langere tijd in voedingssupplementen gebruikt, maar kunnen ook een grote rol spelen in de eiwittransitie. De kweek van algen is makkelijk en snel. Algen doen aan fotosynthese en leven dus van gratis zonlicht. Heirbaut vangt de CO2 die vrij komt uit zijn methaanvergistingsinstallatie af en gebruikt dit als 'meststof' voor zijn algenproductie. Het proces levert hem 80 kilo chlorellapoeder per week op.

De grootste uitdaging is het spul te verkopen. Consumenten staan nog niet zo open voor de felle groene kleur en uitgesproken smaak van de Chlorella. Je kunt er vleesvervangers van maken, maar daarvoor zijn concentraties van 10 tot 15% Chlorella nodig. Dat levert een niet lekker smakend product op.

In concentraties van slechts 3% werkt Chlorella juist als smaakverbeteraar, ontdekte Heirbaut. In zijn boerderijwinkel verkoopt hij rauwmelksekaas, chocolade en speculaas met een vleug algenpoeder. In de zomer biedt hij bovendien heldergroen algenijs dat eruit ziet als pistache-ijs. Die laag gedoseerde concentraties vallen uitstekend in de smaak en schelen toch weer een beetje onduurzaam geproduceerd eiwit.

Knack - Algen, de proteïnen van de toekomst, 16 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.