4
Fotocredits: 'Sliced Carrot Cake on a White Plate', Leeloo The First via Pexels/Carrotcake, AI generated, DALL-e

Flash Dagelijkse KostAI-gegenereerde plaatjes zijn het lekkerst

Welke carrotcake zou jij liever eten, links of rechts? Onderzoekers hebben ontdekt dat we AI-gegenereerde voedselplaatjes lekkerder vinden dan echte voedselfoto’s.

AI-gegenereerde plaatjes maken gebruik van symmetrie, de juiste vorm en positionering, extra glans, goede verlichting en de juiste kleurverhoudingen. Al deze kenmerken dragen bij aan de aantrekkelijkheid van het voedsel. Zelfs kleine subtiele aanpassingen zijn van invloed.

In de studie moesten 297 deelnemers verschillende AI-gegenereerde en echte foto’s beoordelen op een schaal van “Helemaal niet smakelijk” tot "Extreem smakelijk”. De deelnemers kregen van alles te zien: van appels en wortels tot chocolade milkshakes en frietjes. Wanneer deelnemers te horen kregen of het om een AI-gegenereerde foto ging of om een echte foto, beoordeelden ze de AI-gegenereerde foto’s en echte foto’s even smakelijk. Als de deelnemers niet wisten hoe de foto's gecreëerd waren, beoordeelden ze de AI-gegenereerde foto’s beter.

De onderzoekers zijn niet zo blij met hun resultaten. Aan het gebruik van AI-gegenereerde plaatjes zitten namelijk ook risico’s. De plaatjes zouden ongezond eetgedrag aanwakkeren, omdat AI-gegenereerde plaatjes voedingsmiddelen energierijker en in enorme overvloed afbeelden. Daarnaast creëren de plaatjes onrealistische verwachtingen, omdat er geen enkel putje, plekje of stipje te zien is op het voedsel.

medicalXpress - AI-generated food images found to look tastier than real photos of food, 12 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Sander Koning Labadie
Sander Koning Labadie Kwaliteitsmanagement
  • #4
  • 14 mrt '24
  • 22:17

Ik ben dan ook geen konijn, en ben gek op worteltjestaart.

Eem aantal huizen geleden deed mijn buurman in commercials voor voeding. Wat een trukendoos is dat.

Of je gaat naar de lokale toko waar dee menukaart een mapje met geprinte foto's in insteekhoezen zijn: alles ziet er even smerig uit.

Geef mij maar soep van gelatine zonder tegenlicht en hamburgers met een soldeerbout perfect gegrild. Om te kijken dan, niet om te eten.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #3
  • 13 mrt '24
  • 22:33

Zelfs konijnen houden niet van worteltjestaart.

Astrid Spijkers
  • #2
  • 13 mrt '24
  • 13:59

Ik vind peentjestaart wel lekker, maar beide plaatjes vind ik er persoonlijk niet echt aantrekkelijk uitzien, de linker zie je het slechter doordat het op zijn kant ligt, de rechter ziet er veel mierzoeter uit dan het zou zijn zonder al die suikerglazuur erbovenop, zelfs met een kunstgebit krijg je er kiespijn van door er naar te kijken.

Wouter, eten hoeft er niet perse aantrekkelijk uit te zien, als het maar goed smaakt en je weet wat erin zit, dat vind ik veel belangrijker.

Wouter Klootwijk
  • #1
  • 12 mrt '24
  • 15:08

De onderzoekers ‘ontdekken’ iets dat niet wezenlijk van doen heeft met kunstmatige intelligentie. Zelden of nooit ziet de inhoud van een verpakking er zo aantrekkelijk uit als wat het plaatje voorop belooft. Om te schateren is het soms, het enorme verschil tussen plaatje en product.
Fotografen van gerechten hebben AI nooit nodig gehad. Wel was er een probleem toen het in de mode kwam om puur natuur te fotograferen, dus geen kunstjes met oneetbare hulpmiddelen. Het is knap lastig om eten er echt lekker te laten uitzien.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.