0
Fotocredits: Emission testing, Nick Youngson

Flash Voedselketen53% groene claims dubieus, EU maakt einde aan greenwashing

Brussel maakt komaf met greenwashing. In januari werkte de Europese Commissie al aan een voorstel om groen bedrog met consumentenproducten te verbieden. De kogel is door de kerk: de EU gaat claims zoals ‘klimaatneutraal’ en ‘eco’ verbieden, tenzij bedrijven kunnen aantonen dat de claim klopt. Groene labels die niet horen bij een goedgekeurd duurzaamheidskeurmerk worden ook verboden.

Ook claims over het compenseren van emissies moeten eraan geloven. Op basis van dat soort claims wordt een product vaak in de markt gezet als koolstofneutraal, of als een product met een verminderde milieu-impact.

De ingreep in de claims is hard nodig, want uit onderzoek door de Europese Commissie bleek dat 53% van de producten die op de Europese markt als 'groen' of 'milieuvriendelijk' worden aangeboden, die claims niet kunnen onderbouwen of waarmaken. Dat is niet eerlijk voor de bedrijven die wél echt duurzaam bezig zijn.

Eerder al riep de Europese koepel van consumentenbonden BEUC al op tot een verbod op foute claims.

Het beleid moet vanaf 2026 gelden. Wel moeten het EU parlement en de lidstaten nog instemmen met de regels, maar dat zal naar verwachting wel goedkomen. Als dat akkoord er komt, is de EU vanaf dan de regio met de strengste regels in de wereld als het gaat om groene claims.

FinTimes - EU to ban ?climate neutral? claims by 2026 | Financial Times, 22 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.