2
Fotocredits: Biscoff Cookies, Choo Yut Shing, via Flickr

Flash Voedselketen17.000 koekjes per minuut voor ‘koninklijke winstmachine’ Biscoff

Er zijn maar 5 mensen op de wereld die het exacte recept kennen van het speculooskoekje van Lotus Bakeries. Het speculoosje - waarvan er wereldwijd per minuut zo'n 17.000 worden gegeten - blijkt de kurk waar hét Belgische succesaandeel van de 21e eeuw op drijft. Lotus Bakeries maakte in 2023 voor het eerst een jaaromzet van meer dan €1 miljard. Met een jaarlijks gemiddeld rendement van zo'n 25% schoot de beurswaarde van de koekjesbakker door de €7 miljard.

In Nederland kwamen de speculoosjes oorsponkelijk niet zo van de grond. Niet zo verwonderlijk, zegt Lotus Bakeries-CEO Jan Boone in het FD. "Voor Nederlanders betekende de 'loos' in speculoos dat er iets weg was, en dat vonden ze onaangenaam." Twee naamswijzigingen later is het Biscoff Cookie hard op weg één van de grootste merken ter wereld te worden. Biscoff staat inmiddels in de top-5 van 's werelds meest verkochte koekjes, achter Oreo en Chips Ahoy (van Mondelez).

Volgens beleggingsexpert Pierre Huylenbroeck heeft Lotus Bakeries "een deugdelijke opwaartse spiraal met de allures van een perpetuum mobile" gecreëerd. Dát recept is geen geheim: "Meer klanten, meer omzet, meer innovatie zoals gezonde tussendoortjes, meer investeringen, meer merken, meer marketing, meer winst," bij dat alles de scherp op de kosten sturen "en je hebt een koninklijke winstmachine."

Het Financieele Dagblad - Speculoos: het kleine koekje dat de grootste wil zijn, 27 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 28 mrt '24
  • 17:38

‘Volgens een recept dat slecht vijf mensen in de wereld kennen’. Het is een speculaasje ontdaan van alle daarvoor benodigde kruiden behalve een snuifje kaneel – en niet eens de enige echte uit Ceylon. Het product zelf heeft nooit veel voorgesteld en doet dat nog steeds niet met slechts bloem, suiker, olie, E-500 en drie zoutkorrels.
Mensen eten ook alles wat hen voor de mond komt.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 27 mrt '24
  • 20:49

Ongevraagd krijg je een koekje opgedrongen dat bij de prijs van de koffie is inbegrepen. Per stuk verpakt, nergens voor nodig, waaien de verpakkingen vanaf het terras snel door de straat. Thuis gaat dat anders, je presenteert eventueel een koekje, onverpakt, voor de liefhebber. Een overdreven specerijen-bom als het Lotuskoekje past bovendien meestal niet bij de maaltijd die nog enige tijd in de mond blijft hangen.

Waarom dan ook niet bij ieder pilsje ongevraagd een kaasstengel om aandelen van de kaasstengelfabriek omhoog te laten schieten?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.