Europarlementariër Bart Staes (Groen) stelt zich hevig te weer tegen een mogelijk vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS. De onderhandelingen daarvoor begonnen deze week. Volgens Staes realiseert met name de agrovoedingsindustrie zich niet dat er maar weinig te winnen is. De Amerikaanse landbouwsector is vele malen grootschaliger dan de Europese, werkt met ggo's en kent minder veel strenge voedselveiligheidseisen. Een van de weinige landbouwproducten waar de EU wel een reëel handelsoverschot mee heeft opgebouwd, kaas, houden de Amerikanen liefst buiten de onderhandelingen, aldus Staes.
Het bericht op Vilt.be besluit met een citaat uit Staes' nieuwsbrief: "Gaan we heus een oud neoliberaal model opdissen en iets zuurstof geven wat een stille dood aan het sterven is? Willen we echt de obesitas uit Amerika importeren via hun super size portions op basis van gesubsidieerd, goedkope landbouwgrondstoffen als maïs en soja?"

Eerder uitten ook het Algemeen Boerensyndicaat en de Boerenbond in België al hun zorgen ten aanzien van de impact van een vrijhandelsakkoord op de landbouw.
Dit artikel afdrukken