Elisabeth Lanz
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Er zijn nog wat echte windmolens die graan malen. Ook zijn er grote fabrieken waarin dat niet meer met windkracht gebeurt. Ze malen en mixen het meel waar bakkers mee werken. Ze maken complete broodmixen, waarmee de bakker makkelijk uit de voeten kan. Desgewenst maken ze ouderwets meel voor de ambachtelijke bakker.

Welke specificaties stellen molenaars - kleine ambachtelijke en grote industriële - aan het graan dat ze inkopen en verwerken tot meel voor de bakker? Kan het uit Nederland komen? Welke graansoorten hebben ze het liefst?. Wat missen ze in Nederland? Wat moet er nog gebeuren om hen helemaal tevreden te laten slapen van hun inspanningen voor klant, dier, mens, de akker, zijn randen en de rest van het milieu?

Molenaars, klap eens uit de school, want het publiek weet er echt niets van!

Fotocredits: De Kersenboom molen Rijsoord 3D, uitsnede, Wim Hoppenbrouwers
Dit artikel afdrukken