In Amerika maakt de crisismoestuin een comeback, schrijft de New York Times. Een eigen moestuintje biedt uitkomst als alternatief voor een bezoek aan de supermarkt waarbij je mogelijk wordt blootgesteld aan het coronavirus. Daarnaast is een eigen moestuin die in je dagelijkse portie groente en fruit kan voorzien ideaal in tijden van schaarste. Tenslotte heeft tuinieren ook een ontspannend effect.
Het concept van een crisis-moestuin is niet nieuw, maar te herleiden tot de Victory Gardens uit de Eerste Wereldoorlog. Destijds droeg de Amerikaanse president Woodrow Wilson de Amerikanen op hun eigen moestuinen te creëren om voedseltekorten te voorkomen. Zijn uitspraak "Food will win the war – don’t waste it" leidde tot het aanleggen van 3 miljoen moestuintjes in 1917 en nog eens 5,2 miljoen in 1918. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bloeiden de Victory Gardens op.
Ondanks dat de Amerikanen nu niet in oorlog zijn, zien bedrijven die tuinbenodigdheden leveren voor teelt door particulieren de vraag opbloeien, valt te lezen in onder meer NPR en de Daily Mail.
New York Times - Food Supply Anxiety Brings Back Victory Gardens
Het concept van een crisis-moestuin is niet nieuw, maar te herleiden tot de Victory Gardens uit de Eerste Wereldoorlog. Destijds droeg de Amerikaanse president Woodrow Wilson de Amerikanen op hun eigen moestuinen te creëren om voedseltekorten te voorkomen. Zijn uitspraak "Food will win the war – don’t waste it" leidde tot het aanleggen van 3 miljoen moestuintjes in 1917 en nog eens 5,2 miljoen in 1918. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bloeiden de Victory Gardens op.
Ondanks dat de Amerikanen nu niet in oorlog zijn, zien bedrijven die tuinbenodigdheden leveren voor teelt door particulieren de vraag opbloeien, valt te lezen in onder meer NPR en de Daily Mail.
#3 Dat een moestuin niet iets is wat je erbij kunt doen als je tijd over hebt maar dat je bij tijden tijd moet maken voor je moestuin, dat je als beginner soms wat leergeld moet betalen dat het soms niet zo mooi is als uit de winkel, dat je soms moet eten als het er is en dat het er niet is als je het wilt, schimmels, slakken, mussen die de peulen opvreten en al die andere dingen die je niet in lifestyle blaadjes met mooie foto's leest.
#2, ej, welke teleurstelling?
#1 Zo moet je het niet bekijken het opstarten van zo'n moestuin is omzet, wat tuingereedschap staken misschien een netje voor de aardbeien een kleine broeibak om wat voor te trekken zaadjes enz allemaal handel voor de teleurstelling uit.
In Nederland had men ook moestuintjes. Als ontsnapping uit veel te krappe behuizing en als bron van vers fruit en groente. Kennis is allemaal weg, grote wachtlijsten en als men eenmaal zo' n tuintje heeft dan haakt men vaak af. Te veel werk, te veel kennis voor nodig, te veel geduld voor nodig, te veel gif voor nodig, wat veel mensen dan ook weer niet willen en hoe anders aanpakken?
Bovendien werkt het Nederlandse klimaat ook niet mee. Al die juigende YTjes van weelderige groentetuintjes pal voor en achter het huis, zijn niet van toepassing op het Nederlandse klimaat.
Dan heb je nog van die rekjes waar je een mini-tuintje in kunt opkweken. Misschien educatief. Wat er niet bij verteld wordt is dat in die dingen deugdelijke aarde hoort, dat daar bodemleven in hoort, dat daar meer als alleen kunstmest in hoort. Wil de boel niet verdrogen, verpieteren, opgegeten worden door grote en kleine beestjes. En waar alle voedingsstoffen binnen een jaar allemaal uitgespoeld zijn.
Misschien zuiniger zijn op onze boeren en tuinders? Van hen proberen te leren hoe je in je tuintje zo min mogelijk gif kunt gebruiken?
Eindtijden kunnen ontnuchterend zijn :)