De consumptie van veel ongekookte groente en vers fruit vermindert het risico op het krijgen van een beroerte. Echter, voor gekookte groente en bewerkt fruit vonden Wageningse onderzoekers in samenwerking met het RIVM geen aantoonbaar verband met beroertes. Zij presenteren hun resultaten op 3 maart op een congres van de American Heart Association in San Francisco.
In haar onderzoek keek promovenda Linda Oude Griep van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, naar de gegevens van 20.069 mannen en vrouwen in leeftijd variërend van 20 tot 65 jaar die aanvankelijk, tussen 1993 en 1997, geen klachten hadden in verband met hart- en vaatziekten. De groep, waarvan de gebruikelijke voedselconsumptie per persoon was vastgelegd via een vragenlijst over 178 voedingsitems, werd tien jaar gevolgd. Gedurende die tijd werd geregistreerd wie van de deelnemers een beroerte kregen.
In de onderzoeksperiode werden 233 personen geconfronteerd met een beroerte. Het risico op een beroerte blijkt 36 procent lager te zijn bij personen die veel onbewerkte groente en fruit, meer dan 262 gram per dag, innemen, dan bij mensen die weinig van die producten consumeren - minder dan 92 gram per dag. Er werd geen verband tussen consumptie van bewerkte groente en fruit en beroertes gevonden. Personen die veel van zulk bewerkt voedsel (233 gram) innemen krijgen niet minder beroertes dan mensen die weinig (minder dan 113 gram per dag) bewerkte groente en fruit nuttigen.
De Wageningse promovenda Linda Oude Griep presenteert haar onderzoeksgegevens 3 maart op het 50e congres van de American Heart Association in San Francisco. Het onderzoek is financieel mogelijk gemaakt door het Productschap Tuinbouw.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Sorry, was onduidelijk, moet zijn: "Niet aardig tegenover de lezer" natuurlijk, niet de lezing, maar ja, waar het hart vol van is....
Goed bericht ! Er staat tussen de regels door, dat je gewoon kan kiezen tussen een te verwaarlozen geringere kans op een beroerte of een verhoogde kans op een darmstoornis door b.v. een colli-bacterie, of andere darm klachtjes.
Het is als het dragen van een trouwring en het naleven van de trouwbelofte. Het dragen vermindert de kans op soa's, maar verhoogt de kans op een afgerukte vinger significant. ;-)
Het relativeren van wetenschappelijk onderzoek in een juiste context, is niet eenvoudig. (understatement)
Wie die kop precies gemaakt heeft doet er voor mij niet toe. Het dikt het verhaal aan en dat ergert mij maar ik weet ook wel dat met een accurate kop niemand het bericht zou lezen dus begrip heb ik er wel voor...
Je mag overigens aannemen dat in deze onderzoeksgroep niet alleen naar beroertes maar naar de relatie van rauwe groenten met alle ziekten known to man is gekeken.
Meestal wordt er dan weinig effect gevonden. Jammer?
Epidemiologie is wel degelijk wetenschap. Beschrijvende wetenschap, net als biologie, sterrenkunde etc. Ook een gering effect van rauwe groenten is een interessant resultaat. Dat we er niet blij mee zijn is een ander verhaal.
Behalve dat je koppen niet tussen aanhalingstekens mocht zetten, leerde ik in het journalistenklasje ook dat je lange lappen tekst niet cursief mocht zetten, dat was niet aardig tegenover de lezing. Het kan een provinciale voorkeur zijn geweest, daar in Brabant. Na een dubbele punt mag je overigens aannemen dat er een citaat, knipwerkje of iets dergelijks komt. In de kop geeft het 'lijkt' in plaats van het 'blijkt' de beperkte waarde van het onderzoek trouwens al aan. Maar dan moet je kunnen lezen.
Dick, de rubriek 'Geknipt' wekt dus misverstanden op. Het is geen journalistiek, want het is 'geknipt'. Als dat niet de bedoeling is, moet je óf de rubriek een andere naam geven, óf hem opheffen.
@Jos, ik heb mw Griep (op persoonlijke titel) gevraagd om te reageren. Ik heb nog niets gehoord van haar.