Hier een persbericht van de WUR. Grappig vind ik de laatste zin van dit bericht:

De consumptie van veel ongekookte groente en vers fruit vermindert het risico op het krijgen van een beroerte. Echter, voor gekookte groente en bewerkt fruit vonden Wageningse onderzoekers in samenwerking met het RIVM geen aantoonbaar verband met beroertes. Zij presenteren hun resultaten op 3 maart op een congres van de American Heart Association in San Francisco.
In haar onderzoek keek promovenda Linda Oude Griep van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, naar de gegevens van 20.069 mannen en vrouwen in leeftijd variërend van 20 tot 65 jaar die aanvankelijk, tussen 1993 en 1997, geen klachten hadden in verband met hart- en vaatziekten. De groep, waarvan de gebruikelijke voedselconsumptie per persoon was vastgelegd via een vragenlijst over 178 voedingsitems, werd tien jaar gevolgd. Gedurende die tijd werd geregistreerd wie van de deelnemers een beroerte kregen.
In de onderzoeksperiode werden 233 personen geconfronteerd met een beroerte. Het risico op een beroerte blijkt 36 procent lager te zijn bij personen die veel onbewerkte groente en fruit, meer dan 262 gram per dag, innemen, dan bij mensen die weinig van die producten consumeren - minder dan 92 gram per dag. Er werd geen verband tussen consumptie van bewerkte groente en fruit en beroertes gevonden. Personen die veel van zulk bewerkt voedsel (233 gram) innemen krijgen niet minder beroertes dan mensen die weinig (minder dan 113 gram per dag) bewerkte groente en fruit nuttigen.
De Wageningse promovenda Linda Oude Griep presenteert haar onderzoeksgegevens 3 maart op het 50e congres van de American Heart Association in San Francisco. Het onderzoek is financieel mogelijk gemaakt door het Productschap Tuinbouw.

Dit artikel afdrukken